Политолог: Отмъщението на Борисов тепърва започва. Той не умее да губи с достойнство!

България отблизо
Видя се ясно, че Борисов не липсва особено на българската политика, така както не ни липсват Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Искра Фидосова, Цецка Цачева и цяла плеяда звезди от гаснещия небосклон на ГЕРБ. Главният прокурор се лута между зависимостта си от режима на бившия премиер и желанието си да оцелее при властта на промяната.

Кирил Петков е месията на новото, лицето и гърба на промяната, дори да не му се иска. Той ще бъде мостът между компромиса със старото и необратимостта на новото.

 

Истинските подводни камъни за това управление не са сред четирите партии от коалицията, а в наследството оставено от бившите управляващи в администрацията и ключовите институции като съдебната система и службите за сигурност. В тази ситуация опит се черпи не от предишните поколения или опитните политици, а от глобализирания свят, от комуникационните мрежи, от групи и общности по цял свят, изправяли се пред сходни проблеми. Пропаст дели овластената промяна и обезвластеното статукво.

Динените кори, които Бойко Борисов подлага и ще подлага на всеки управляващ, различен от него, те са плод на ниска политическа и най-вече спортна култура, на неумението му да губи с достойнство.

Дълбочината на проблема с мораториума се преекспонира от определени енергийни лобита, чиито интереси, разбирайте свръхпечалби, без съмнение ще бъдат силно засегнати. С решението за мораторума бе казано ясно на всички задкулисни играчи, че това е народно събрание, а не събрание на енергийните фирми, нито събрание на свободните предприемачи. Това казва за Фрог нюз политологът Георги Киряков.

Може да звучи много пресилено, но идването на промяната беше напълно закономерен процес. Минаха достатъчно години от началото на прехода, за да може едно поколение вече да няма спомен, а и сантимент към предишния режим. Освен това, същото поколение вече е достатъчно зряло, за да поиска и да поеме своята гражданска роля и отговорност, своята политическа роля и отговорност. Кирил Петков само се оказа в подходящото време на подходящото място, за да придаде плътност и образ на този необратим процес на промяна. Много хора нямаха този златен шанс. Това обаче не променя хода на историята.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *