Борислав Цеков разкри как може да се манипулира вотът от машините

България отблизо

Понеже се тиражира безкритично опорката на лобистите за машинно гласуване, че не можело да се манипулира софтуерно машинния вот, понеже машините сега били само „принтери“ и нямало машинно броене, да ви покажа, чрез Методическите указания на ЦИК, как може да се манипулира машинния вот дори и сега.

 

Самите указания в тази им част публикувам по-долу. От тях е видно, че данни от машинното гласуване, включително броят гласували и гласовете по партии и кандидати, се пазят в електронен вид и се предават към ОИК.

Това пише на официалната си Фейсбук страница юристът и доктор по конституционно право Борислав Цеков от Център за нова Европа.

Ето ви работна хипотеза. 

Първо манипулирате софтуера, след като от контролираното от ваши хора министерство са ви дали всички необходими кодове за достъп. Програмирате следното: машината да отпечатва коректно вота на избирателя, какъвто и да е той, но след това да запаметява вот в полза на вашата партия.

Второ, ваши доверени лица от частната фирма, която поддържа софтуера на машините, вкарват, съгласно Методическите указания на ЦИК, флашката с този манипулиран софтуер в машините на подбрани от вас секции, в които знаете, че опонентите ви обикновено имат мнозинство или пък се очакват резултати „на кантар“.

Трето, тук възможните сценарии са поне два. Според единият в края на изборния ден, при броенето на бюлетините (хартиени и разпечатани от машината), виждате, че резултатите не са във ваша полза. Вдигате скандал чрез ваши членове на СИК или наблюдатели и искате да се свери резултатьт от броенето на машинните бюлетини със записа в машината.

Естествено, манипулираната машина вади манипулиран резултат във ваша полза и се започват споровете. Вторият сценарий е по-ефективен – както ще видите от Методическите указания, електронните носители от машините отиват в ОИК. И там при преброяването и сумирането на гласовете от секциите може да се случи всичко.

Трето, така манипулирана във ваша полза памет на машините може да ви служи като доказателство, за да обжалвате изборните резултати.

Та, съвсем не са само „принтери“ машините за гласуване понастоящем.
Прочетете тази извадка от Методическите указания на ЦИК, за да се уверите в това:
„III. т. 9. Закриване на изборния ден

След обявяване на края на гласуването член на СИК взема една от смарт картите с надпис „Член на СИК“ и я поставя в отвора на машината. На екрана с пръст се въвежда ПИН-кода.

След появата на поле с надпис „Закриване на изборния ден“, същият се натиска с пръст, след което се въвежда отново ПИН-кода. Изчаква се отпечатването на финален отчет. След това се натиска надписа „Приключи“, след него надписа „Изключване“, след което се изважда смарт картата от машината.

Изваждат се двете флаш памети от машината и всяка се поставя в отделен прозрачен плик с надпис съответно „Флаш памет от машина с идент. № ………………… на СИК №………… за ИП“ и „Флаш памет от машина с идент. № ………………… на СИК №………… за ЦИК“, които се запечатват, подписват от членовете на СИК и подпечатват с печата на СИК.
Петте смарт карти се поставят в прозрачен плик с надпис „Смарт карти от машина с идент. № ………………… на СИК №…………“ който се запечатва, подписва от членовете на СИК и подпечатва с печата на СИК.

Изважда се от принтера използваната ролка специализирана хартия и заедно с резервните ролки (ако са останали такава) се опаковат в пакет, който се надписва, подписва от членовете на СИК и се подпечатва с печата на СИК.
….

V. ДЕЙСТВИЯ НА СИК СЛЕД ПОПЪЛВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ

1. Опаковане на бюлетините и другите изборни книжа

Б. 2.5. запечатаните прозрачни пликове с двете флаш памети;
В ИП на ОИК данните от машинното гласуване се прехвърлят от флаш паметта, поставена в плика с надпис „Флаш памет от машина с идент. № ………………… на СИК №………… за ИП“. В случай, че флаш паметта не може да бъде разчетена, за това обстоятелство се съставя констативен протокол, като един екземпляр от констативния протокол се предава на ЦИК.
….
4. Приемане и обработка на секционните протоколи от ОИК

В ИП на ОИК данните от машинното гласуване се прехвърлят от флаш паметта, поставена в плика с надпис „Флаш памет от машина с идент. № ………………… на СИК №………… за ИП“. В случай, че флаш паметта не може да бъде разчетена, за това обстоятелство се съставя констативен протокол, като един екземпляр от констативния протокол се предава на ЦИК.“

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *