Политолог размаха пръст на Радев: Да не е посмял да прави партия, защото го чака нещо страшно!

България отблизо
„За годината късметът ще бъде още от същото, каквото видяхме през почти цялата предишна година. Ако това може да бъде наречено късмет.“Това каза пред БНР политологът Георги Киряков. Той очаква и през 2024 г. нови политически скандали, разправии, междупартийни търкания, нови компромиси и нови консенсуси как да бъде разпределяна властта.

„Цялата битка винаги е била и ще бъде за политическите, партийните квоти в регулаторите. Как може да си представим независимост в един орган, в който битката е за партийни квоти?“

 

Ротацията ще бъде един от важните жалони за това как ще протече политическата година, посочи Киряков.

Трябва да се гледат внимателно и европейските избори, допълни той.

 

„Друг важен жалон ще бъде този прословут Шенген, който е полуШенген, защото най-важната част от това шенгенско пространство ни заобикаля отново. България все още няма пълното доверие на своите европейски партньори. Тук става въпрос за нашето национално достойнство – отново накърнено. Наказани са българските граждани и това няма да бъде преодоляно тази година, независимо от хвалбите на правителството, което се закичи с тях. Крачката е много добра, но половинчата.“

 

Георги Киряков акцентира върху това какви „много тънки сметки ще си направи Бойко Борисов и какви много тънки сметки ще направят заедно с новоочертаващия се лидер на ДПС Делян Пеевски“.

 

Там има вторична коалиционна сглобка, която се отрича, но е видима.“

 

„Ако допуснем, че ДПС официално ще бъде поканена като трето колело в тази коалиция, може и Делян Пеевски да играе по-важна, по-отговорна, по-тежка роля в българския политически живот“, смята Георги Киряков, който не изключва дори поста на ротационен премиер.

 

ПП-ДБ са толкова притиснати до стената политически, че нямат избор, освен да бъдат заедно, докато не поемат глътка въздух или не се удавят, коментира политологът в предаването „Преди всички“.

 

Според него опозиционните партии не могат да намерят себе си в тази ситуация и президентът Румен Радев изземва ролята на алтернатива.

 

„Ако президентът реши да влезе на партийния терен, това върви през трупа на основната партия в опозицията – БСП“, заяви Киряков.

 

„Вероятността да катастрофира като президента Първанов е много голяма. Затова са и страховете за по-активно влизане на партийния терен. Но има време. Зависи как

ще се развие политическата ситуация в страната.“

 

Политологът прогнозира пробив в Столичния общински съвет – през това „Борис Бонев и неговите общински съветници да каталясат най-накрая“, защото проблемите се затлачват.

 

„Това е основната драма – да се види доколко инатът на един политик ще надделее пред интереса на един голям град.“

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *