Смила всичко на прах: В САЩ са ужасени от руските оръжия

Свят

Ударите от руските системи ТОС „Солнцепек“ не оставят почти нищо от вражеските цели, пише военният наблюдател Питър Сучиу в статия за The National Interest.

„В допълнение към факта, че взривната вълна убива всички в радиуса на взрива, адската горещина от експлозията на снаряда може да причини значителни щети на сгради и превозни средства, да запали горива и смазочни материали, както и да задейства всякакви боеприпаси. Много цели всъщност са стрити на прах“, се казва в материала.
Журналистът отбеляза, че този тип руско оръжие се използва в Украйна срещу вражески части, използващи сгради като прикритие. Виталий Мелниченко, военнослужещ от 56-та бригада на въоръжените сили на Украйна, който по-рано беше пленен, нарече руските „Солнцепеки“ най-ужасното за него оръжие.
Тежката огнеметна система ТОС-1А „Солнцепек“ е разработена на базата на TOС-1 „Буратино“ през 2001 г. Предназначен е за унищожаване на леко бронирани превозни средства, други превозни средства, сгради, укрепления и персонал на противника на разстояние до шест километра.
Огнеметната система разполага с пакет от направляващи улеи за изстрелване на неуправляеми ракети с т. нар. термобарична бойна глава. Щом достигнат целта такива боеприпаси се взривяват на два пъти. Най-напред изхвърлят специално гориво под формата на аерозол, след което полученият облак се детонира от взривно устройство, създавайки обемна експлозия с мощна ударна вълна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *