Политолог: Управлението е в агония! Скоро ще има избори въпреки хватките на Кирил Петков!

България отблизо

Със спазарените ренегати ПП превръща ИТН във враг. Затова управлението им е пред крах.

Слави Трифонов опитва да приватизира темата „Македония“, с което да гарантира бъдещето на ИТН в политиката, казва политологът Любомир Стефанов пред „Марица“.

 

– Д-р Стефанов, ще спасят ли отцепниците от ИТН кабинета на „Продължаваме промяната“?

– Явно влизаме в сезона на пъпкуването. Очевидно ще се разцепва парламентарната група на ИТН, такива са индикациите. Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук, че разбрал, че групата му ще се цепи, въпреки че ден по-рано се кълнеше в интервюто за Дарик радио, че всички му били лоялни, че предател веднъж означава предател завинаги.

Нека да видим кои са окончателно имената и за какво са се разбрали, каква им е цената. Очевиден е официалният мотив ​- да продължат някаква политика. Тя обаче все повече губи посока. Ако са го направи срещу постове в комисии или за да станат заместник-министри, би било твърде прозаично. Тепърва ще слушаме версии. Тази на Трифонов я знаем – отцепниците са предатели.

Управляващите трудно ще си осигурят 121 гласа. Така че отново висят със страшна сила. Но си нанасят и нова щета – този път хипотетичната подкрепа от парламентарната група на ИТН вече изчезва като възможна. Щом цепят групата, не знам с какви очи могат да търсят подкрепа. Така автоматично се превръщат в заложници на ДПС и на ГЕРБ, и то сами се поставят в тази ситуация.

Разцепление на групата на ИТН лишава ПП от всякакъв, дори  минимален, шанс за сътрудничество. Досега Трифонов беше готов да сътрудничи по основните закони, приемани в парламента – ИТН беше за съдебна реформа, смяна на главния прокурор, за продължаване на политиката спрямо Русия.

С търсенето на отцепници ПП превръща ИТН от мнителен, мърморещ съюзник във враг. Изглежда, че това ще удължи политическата агония, която тепърва започва.

– Какъв е шансът да ни управлява правителство на малцинството с трима участници в коалицията?

– Много малък, тъй като залогът вече е хоризонт предсрочни избори, вероятно тази година.

Ако останат само трима участници в управляващата коалиция, гласовете им не стигат и постоянно ще трябва да разчитат при вземане на решения на някого, за да им се получи сметката и да излязат гласовете чисто математически. В момента партия „Има такъв народ“ вече е непредсказуема и оттук насетне всяко решение става вече истинска агония.

– Но нали ПП дойдоха с обещания за пълна прозрачност и нулева корупция в политиката? И този път ли не избрахме правилно?

– За съжаление, не виждам освен гръмките желания и фасадното говорене по същество тези хора да правят разлика между управление и държавническо мислене. Така че декларативната промяна, която обяви края на модела ГЕРБ, всъщност не показва конкретни стъпки в тази посока. Много от нещата, които управляващите сега правят, са правени и при управлението на ГЕРБ.

Имаше очаквания, че идването на млади хора, говорещи езици, са свежа струя, промяна спрямо авторитарния стил на Борисов. Оказа се, че нито ГЕРБ е управлявал толкова авторитарно, нито Петков и Василев са толкова почтени и модерни.

– Защо Слави Трифонов разтури коалицията точно сега? Не трябваше ли поне да изчака да мине актуализацията на бюджета?

– Явно е назрял моментът. Натрупало се е напрежение, довело до разрива. Натрупването на заобикаляне, подценяване, унижаване, по отношение на ИТН, му е дошло в повече.

Няма как да управляваш коалиция с толкова субекти, без да познаваш спецификите им. Така че в случая колкото виновен е Слави Трифонов, толкова – и „Продължаваме промяната“.

Но Трифонов рязко приватизира темата „Северна Македония“ и бъдещето <210> в ЕС, измести дори БСП от тази полоса  – това беше стратегически ход, с който гарантира бъдещето на ИТН.  А това  в средносрочен вариант означава твърде вероятна парламентарна група на „Има такъв народ“ в следващото Народно събрание.

 Защо президентът Радев никак не е ентусиазиран да прави четвърти служебен кабинет? Защо всички упорито говорят за експертен кабинет?

– Президентът има сериозен външнополитически отпор на собствените си позиции.  Затова стои настрани и само от време на време се включва, когато е абсолютно наложително.

Действията на правителството, което той ще назначи, директно ще рефлектират върху него, а тези кризи в спирала ще бъдат негов негатив. Затова президентът в момента бяга като дявол от тамян от съставянето на кабинет. Но колкото и да не му се ще, отиваме в тази посока.

Въпросът е кога – август или октомври – така горе-долу излиза сметката.

Може да видим и напън за ново служебно правителство с потенциал на бъдещо мнозинство в парламента.

– Кой може да е подходящ следващ премиер?

– Кирил Петков е изключен вариант.  Отвъд декларативността той не показа реален потенциал и възможности да задържи коалицията заедно, да вложи енергията й в креативна посока.

Появи се и името на икономиста Николай Василев като премиер на експертен кабинет.

Въпросът е на какво мнозинство ще е премиер. Както съм казвал много пъти, коалиционното управление е бъдещето на правителствата в България.

– Ще се разминем ли все пак с избори наесен?

– Много по-вероятни са, отколкото да заработи формулата правителство на малцинството. Просто мнозинствата в парламента ще бъдат огромно препятствие. Знаем позицията на Кирил Петков спрямо ГЕРБ, спрямо ДПС – ами то не остана с кого да си партнира? Трифонов каза, че няма да прави обратен завой. Това е още една точка в неговия актив. Остана Костадинов, но той пък водеше митингите срещу Кирил Петков, няма как сега да си партнират.

Логиката води към избори. Въпреки прилаганите хватки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *