Политолог: Ще се провалят с гръм и трясък! Зрее страшен конфликт между ПП и ДБ!

България отблизо

Дали партиите този път ще успеят да осъществят някакво разбирателство помежду си?, пита политологът Александър Димитров, който е преподавател в УНСС.

 

Според него обединение между „Продължаваме промяната“ (ПП) и ДБ може да докара доста сериозни резултати, особено за парламентарен вот. Но:

Но напрежение за листите – на 100% ще се случи. Даже не съм толкова оптимистичен, напротив – ще избухнат страхотни конфликти на някои места, което може да съсипе цялата кампания, която иначе има голям потенциал“.

„При едно такова обединение в София може би ще се стигне до промяна на кметския пост“, изказа мнението си Димитров. „Местните избори обаче драматично надхвърлят завладяването на държавния център“, добави той и каза, че това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане многолик.

По думите му има някои потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял:

Тези коалиции малко ад хок се получават и са трудни, защото досега не сме наблюдавали разговори за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е тип ад хок коалиция, тоест временна коалиция, създадена за определена цел – примерно кметските избори в София. Те не винаги работят, защото имат нужда от работа, от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, обикновено тези коалиции се провалят с гръм и трясък„.

„Не съм сигурен, че референдумът на „Има такъв народ“ (ИТН) ще изиграе роля за парламентарния вот“, посочи още политологът и обясни: „Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път като оттегли подкрепата си – е окончателно„.

Според него от НДСВ са усетили правилния момент, в който могат да получат реабилитация.

Димитров смята, че парламентът няма да свърши кой знае каква качествена законодателна дейност преди да бъде разпуснат. „Но може би тази седмица ще е достатъчна поне за някои от промените“, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *