Политолог: 100 процента отиваме на избори. Борисов подхлъзна цялата сглобка

България отблизо
Досега бях напълно убеден, че ще има ротация, защото това диктува политическата логика. Сега съм 100% убеден, че предсрочни избори ще има и ще бъдат 2 в 1 с европейските.

Това заяви в интервю за БНР политологът Георги Киряков. Според него е логично изборите да бъдат именно 2 в 1, а не в две последователни седмици, каквато версия също бе лансирана.

 

В последните политически ходове политологът вижда както търсене на повод да се обвини коалиционния партньор за предизвикването на избори, така и възможност да се гласува правителство в парламента с други мнозинства.

 

Ще загуби повече онзи, „който мигне пръв“, в по-изгодна позиция ще бъде онзи, който успее да убеди гласоподавателите, че не е виновен, гласи прочитът на Киряков.

 

ГЕРБ-СДС и ДПС не искат ново разпределение на ресурсите, добити с усилия – ако досега формулата беше делене на две, сега трябваше да бъде на три и такава подялба беше отказана, коментира Георги Киряков в предаването „Преди всички“. По думите му, това е „циничният, но и основният отговор“ защо не се разбраха двете управляващи коалиции.

 

„Едно споразумение, по което нямаме никаква яснота как е било постигано, с какви договорки, след като работиш за благото на хората, трябва да го комуникираш с обществото – не помежду си. Изведнъж да излизат постфактум някакви части от това споразумение.“

 

„Кампанията (на ПП-ДБ – бел. ред.) беше изградена на тезата, че Бойко Борисов няма място в българската политика, този модел трябва да бъде изтрит. Думата „изчегъртване“ изчезна от политическия речник след изборите. Сега се връщаме в изходна позиция – Бойко Борисов отново стана архиврагът ни и през поредното му изчегъртване ще градим политическа кампания. Няма как това да хване корени в каквато и да е почва“, коментира Киряков в предаването „Преди всички“.

 

Най-вероятният сценарий според него е ГЕРБ да пуснат за гласуване оповестения вчера състав на кабинет и ако той не мине, отиваме на избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *