Политолози нарекоха партиите ни африкански и обявиха как ще свърши междуплеменната война за банана

България отблизо
Промените в Конституцията не трябва да се претупват. В момента наблюдаваме процес на африканизация на българската политика. Налице е междуплеменна война, която не е в полза за общото благо. 

Това заяви пред Българската национална телевизия конституционният експерт доц. Борислав Цеков.

 

Коментарът му идва на фона на началото на обществените обсъждания на промените в Конституцията. Те ще започнат на днешното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, след като през октомври депутатите не успяха да постигнат мнозинство от 180 гласа, нужни за реформа по бързата процедура.

 

„Няма как да говорим за върховенство на конституцията без висшите конституционни органи да изпълняват свои основни правомощия, свързани с жизнено важни сфери на държавния, социалния и икономическия живот“, каза Цеков.

 

„Има тълкувателно решение на конституционния съд във връзка с инспектората, след което има и едно определение във връзка с ВСС. Там има много сериозна критика към НС като орган по избора, но се признава, че няма ефективен инструмент, с който НС да бъде принудено да си осъществи конституционно вменените задължения“, коментира на свой ред адв. Емил Георгиев от Инициативата “Правосъдие за всеки”.

 

Според него политическото мнозинство си е поставило за цел конституционните изменения и бюджета.

 

„След като се постигне консенсус е въпрос на политическа сделка да има някакво последователност в избора на регулаторите“, обясни той.

 

По думите на доц. Борислав Цеков регулаторните и контролни органи в държавата имат ключово значение за цели сектори.

„Комисията за защита на конкуренцията – огромно влияние, Комисия за защита от дискриминацията, също изключително важен орган“, коментира докторът по конституционно право.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *