Посланикът на Афганистан у нас: Десет милиона искат да напуснат страната, много от тях ще проникнат в България!

България отблизо

Десет милиона души ще търсят път извън Афганистан – тези неофициални данни говорят за ужаса в страната след като талибаните завзеха властта. 

Защо бягат тези хора, кой е виновен за съдбата им и каква ще е ролята на България по пътя им към свободата – пред Нова тв говори посланикът на Афганистан в България – доктор Мохаммад Сайфи.

Той отговори на въпрос дали Кабул е различен от преди 10 месеца. „Вече ми е трудно да правя сравнения. Ситуацията е много по-лоша дори от това, което си представяте. Ситуацията е ужасна не само по телевизията.

Приятели ми се обаждат. Разказват ми за убийствата, как вечерно време вадят хората от домовете им и ги карат в неизвестна посока. Те никога повече няма да се върнат. Това е огромна жестокост. Ако оставим всичко настрана и само си спомним за този самолет, който всички вие видяхте.

Не мислете, че тези хора около самолет, върху самолета не знаят какво се случва, не са неграмотни или глупави.

Не, повечето от тях са младежи, които са завършили университет, имат образование и са стабилни хора, но предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят при управлението на талибаните“, каза още н. пр. Сайфи.

Той обърна внимание на правителството на талибаните, управлявало от 1996 до 2001 г „Помните с колко жестокост управляваха. Беше истински хаос. Колко много млади хора избягаха тогава.

Телевизията и радиото бяха забранени, жените трябваше да си стоят вкъщи, момичетата над 15 години бяха задължавани да се омъжват и не е като да са имали избор за кого да се омъжат. Когото им изберат за него се женят. Образованието беше забранено“, заяви още Н. пр. Мохаммад Сайфи.

Той посочи, че в последните 20 години е постигнат успех в правата на жените.

„Когато се установят във властта и няколко чуждестранни държави ги признаят официално, ще стане точно както преди. Това е техния шериат, тяхното законодателство“, допълни още посланикът на Афганистан в България“, каза още н. пр. Сайфи.

 

Европейските сили в момента се колебаят, чудят се дали талибаните са се променили. Не, те не са се променили. Ако не се действа сега, в бъдеще ще бъде много трудно, каза Сайфи. Зад лицата, които виждате днес, стоят хора, които заплашват световния мир. Те са против Европа, убеден е Сайди.

По думите му сред талибаните има много малко афганистанци, зад тях се крият истинските им ръководители, те са от държави, които през тях, искат да водят война. „Ние много добре знаем кой им помага. Те не са толкова силни, колкото изглеждат, но зад тях седи организирана армия, разкри афганистанският посланик“, добави той.

Той разкри още, че талибаните имат списъци с хора, ако не ги убият днес, ще ги убият утре. Всички искат да избягат. По неофициална информация 10 милиона души искат да напуснат страната. Младите и образованите не искат да останат там. Крайната цел е Европа, Австралия. Страните, в които има спокойствие.

„За съжаление България няма да е крайна спирка на бежанците от Афганистан. Мисля, че страната ще бъде по-скоро транзитна. Когато един младеж не иска да е в армията, не иска да остава в Афганистан, не иска да работи там, семейството му продава имуществото си и тези пари отиват при трафикантите. Ако тези хора дойдат в България те не могат да си намерят работа и да осигурят своите родители в Афганистан. Затова, като видят, че няма работа, ще си тръгнат“, каза Сайфи.

„Направих предложение към ООН. Ако искате тези хора да останат в България, да им се даде някакъв малък първоначален капитал. Или им намерете някаква постоянна работа“, добави той.

На въпроса, дали афганистанските бежанци биха могли да работят по правилата и законите на България, Сайди отговори: „Във всяко общество има добри и лоши. Не бихме могли да генерализираме. Вашите традиции не противоречат на нашите традиции. Има много общо между нас и вас. Затова афганистанецът тук не е чужд. Единственият проблем е финансовият, Дори афганистанците, завършили тук, напускат, за да могат да осигурят своите семейства“.

„Никой не може да прогнозира, но ще са достатъчно много. Ако няма споразумение с талибаните, достатъчно много афганистанци ще проникнат в България. Това е много голям проблем за вас и за Европа. Вече 20 години България приема мигранти и знам, че с нашите хора тук ще се държат добре“, каза афганистанският посланик, коментирайки колко афганистанци биха могли да дойдат в България.

Продължавайки да коментира проблема с бежанците, Сайфи каза, че целият свят трябва да приеме бежанци от страната му.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *