Бойко Рашков гневно: Някой ни готви капан с мигранти-терористи, но номерът няма да мине!

България отблизо

Бежанските центрове в България започват да запълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти. Те се намират предимно в Югоизточна България, тъй като с особено внимание се наблюдават границите с Турция и Гърция.

Лошото е, че сред бежанците има и немалко терористи. Явно някой ни готви капан. Все още не сме идентифицирали със сигурност кой е той. Но ние сме в бойна готовност и ще пресечем всякакви опити за саботаж.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му, мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат. И там ще си остават, докато не бъдат екстрадирани.

Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите„, каза той. Тенденцията се наблюдава с внимание не само в България, но и в цяло от Европа, тъй като в последните месеци са се увеличили групите мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Те са предимно от афганистанци.

Почти едновременно с изказването на служебния вътрешен министър Рашков от европейската служба Фронтекс предупредиха за удвоен брой нелегални мигранти., които се опитват да влязат в Европа по маршрутите през Балканите.

„И тук ще положим необходимите усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница“, увери Рашков. Разпределени са допълнителни сили и на полицията и на жандармерията, службите са особено внимателни не само по границата, но и във вътрешността на страната.

Проблемът се осъзнава и той не е малък, увери Бойко Рашков.

Утре държавният глава Румен Радев ще се запознае с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск. Той ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП „Капитан Андреево“и гр. Елхово. В понеделник, 16 август, държавният глава свиква и Консултативния съвет за национална сигурност, като една от двете теми ще бъде мерките по овладяване на задаващата се мигрантска вълна.

Вътрешният министър отказа да отговори дали има готовност да бъде служебен министър в евентуално второ служебно правителство. Този въпрос не е поставян към този момент, стана ясно от думите му. По въпрос за нужните реформи в системата на МВР Рашков потвърди, че има наистина нужда от такива, най-малкото и защото в самото общество е водеща нагласата, че администрацията трябва да е достатъчна, а не раздута.

По думите на Рашков почти никой не е посмял да прави реформи в това голямо министерство – МВР – до този момент.

„Ако имаме повече време, с моите колеги ще започнем да обмисляме такива реформи. В никакъв случай няма да намалим боеспособността на министерството обаче„, заяви Бойко Рашков.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отличи златната ни медалистка от олимпиадата в Токио Ивет Горанова, треньора ѝ Ангел Стефанов, Тайбе Юсеин – състезателката ни по борба и носител на бронзов медал от олимпиадата, и треньорът ѝ Петър Касабов, както и състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова и треньорът ѝ Христо Христов. Почетен знак на МВР II степен бе отреден на състезателката ни по спортна стрелба Мария Гроздева – Григорова, а почетен знак на МВР III степен – на лекоатлетката ни Ивет Лалова-Колио.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *