Президентът категорично: Всички са убедени, че Конституцията трябва да се промени!

България отблизо

Всички са убедени, че трябва да има промяна в автономността на прокуратурата и независимостта на българския съд.

Но това трябва да мине и през промени в Конституцията. С тези думи президентът Румен Радев обобщи резултатите от днешните си консултации с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Има консенсус за независимост на българския съд и автономност на прокуратурата, много по-малка зависимост от политически и други вмешателства, подчерта държавният глава в заключителното си изказване.

Обсъждаме важни въпроси. Съзнавам колко е трудно една всеобхватна материя и проблеми, които са се трупали с десетилетия, да бъдат обхванати за десет минути. В момента не искам да вземам отношение по тези важни предложения, обърна се президентът към участниците в днешната среща.

Но подчерта, че има консенсус и че всички са убедени, че трябва да има промяна. А тя трябва да засегне и Конституцията, добави Румен Радев. Той подчерта, че не е привърженик в Конституцията да се пипа произволно и с лека ръка. Това е материя, изискваща изключително прецизиран анализ на риска и евентуалните последствия, убеден е президентът, цитиран от news.bg.

Предложенията на президента за промени в Конституцията ще бъдат подадени в Народното събрание. Но…понеже там мнозинството е на ГЕРБ, по всяка вероятност, предложенията няма да бъдат гласувани. И промени в Конституцията няма да има. Затова е изключително важно да се закрепи конституционно не само независимостта на българския съд и прокуратурата.

Трябва да има коренна промяна в модела на управление. Стана ясно, че ГЕРБ опорочиха парламентарната демокрация, която иначе е една чудесна форма на управление. Но така беше и в нашата история преди Девети септември. Нека си спомним само фейлетоните на  Алеко Константинов как Бай Ганьо прави избори. Този „герой“ нарежда на Дочоолу, Гочоолу и Данко Хаирсъзина да направят такива избори, че на демократите да им излязат свитки пред очите.

Същото става и сега. Затова на нас ни трябва не парламентарна, а президентска република. За да може нещата да се върнат колкото може повече в тяхното демократично русло.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *