Президентът Радев бие тревога: Крият преговорите за самолетите! Борисов лъже, че има пълната ми подкрепа!

България отблизо

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани  от българската правителствена делегация в САЩ. Правителството „задраска“ прозрачната процедура за придобиване на Ф-16, затова българите ще плащат повече и при неясни условия. 

 

Това заявиха от пресцентъра на държавния глава във връзка с изявлението на премиера Борисов пред граждани на гара Белозем, че в последните дни правителството има пълната подкрепа на президента Румен Радев за закупуването на самолетите Ф-16.

 

В отговор на въпрос дали стигнат парите, след като ще се купуват и нови изтребители за армията, министър-председателят отговори: „Има изискване – ако искаш да членуваш в НАТО, 2% от БВП трябва да отиват за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Тези, които имат морета – и кораби. И авиация, сухопътни сили. Така че – купуваме и пазариме за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация...Видяхте в последните дни – пълна подкрепа на президента! Това, което правим, той го промотира – съответно в Словения и в Санкт Петербург (б.р. – премиерът има предвид участието на държавния глава във форума „Три морета“ в Словения и в икономическия форум в Русия).

 

Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България. Тази процедура  беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече“, заявиха пред Епицентър.бг от офиса на държавния глава.

 

Ето цялото изявление на пресслужбата на президента Радев:

 

„Регионалните инициативи за транспортна и енергийна свързаност, в които България участва, нямат отношение към проекта за нов изтребител за българските ВВС.

 

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани  от българската правителствена делегация в САЩ.

 

Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България.

Тази процедура  беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече. Неясни са и важните за българската икономика условия за индустриално сътрудничество и офсет.  Към този много важен проект не трябва да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи.

 

Президентът очаква от българското правителство да не посяга на заложените условия и на способностите на новите изтребители, в стремежа си да намали цената, защото това ще обезсмисли целия проект.“

Tagged

1 thought on “Президентът Радев бие тревога: Крият преговорите за самолетите! Борисов лъже, че има пълната ми подкрепа!

  1. Интересно. Откога пък самолетите Ф-16 станаха сигурни самолети? Ако погледнем сайта на американската фирма производител, ще видим, че до момента някъде около 700 самолета ф-16 са паднали /не свалени/ в света, като 510 са паднали над американска територия. Защо една Германия например никога не е имала Ф-16? Ами защото не ги смята за самолети. Сравнете характеристиките на един МИГ 29 и на Ф-16 и ще се уверите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *