Президентът Радев закова: Ток на предвидима и поносима цена е наша стратегическа задача!

България отблизо
За запазването на всички важни за българската икономика предприятия се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството  и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена.

Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на ръководствата на национално представителни организации на работодателите в България – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на организациите във връзка с високата цена на електроенергията за небитовите потребители, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Работодателите настояват за бързи и съгласувани действия на държавните институции и прилагане на ефективни мерки за компенсиране на бизнеса, за да се избегне рискът от преустановяване на работа и на фалити на български предприятия, загуба на работни места и социално напрежение. Участниците в срещата предложиха конкретни мерки за компенсиране на бизнеса и апелираха за свикване на експертен консултативен съвет за енергетика с участието на представители на компетентните институции и експерти, за да се намерят работещи решения за справяне с проблема.

 

В рамките на разговора беше посочено, че освен затруднения и загуби за големите предприятия, съществува реален риск за дейността на малкия и среден бизнес, който е поставен на прага на своето оцеляване. Работодателите подчертаха, че проблемът с ръста на цените на електроенергията е на европейско равнище, но в същото време у нас могат да се намерят държавни механизми в подкрепа на бизнеса, изцяло в съответствие с изискванията на ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *