Защо президентът Радев привика спецслужбите! И какво ги попита!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев проведе днес на „Дондуков“ 2 работна среща с ръководителите на спецслужбите.

Той разговаря с председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов, председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Георгиев, заместник-директора на служба „Военна информация“ полк. Антоан Гечев и главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата бяха обсъдени актуални предизвикателства пред сигурността на страната и предприетите от компетентните институции действия за справяне с тях.

А какво по-актуално предизвикателство пред българските спецслужби от това, че едно 20 годишно момче проникна в сървърите на една от най-маститите и най-важни държавни институции, Националната агенция по приходите и е взел кой знае каква информация. Защото това, което обявиха бързешком от НАП и от финансовото министерство може да е само върха на айсберга.

И какво се оказва на практика? Ами лъсна голата истина, че наистина, по думите на анонимния хакер, киберсигурността ни е „пародия“, а правителството ни е „бавноразвиващо“. Казваме това, по простата причина, че това двадесетгодишно момче, което сега представят като „престъпник“, и което арестуваха на бърза ръка, въпреки прогнозите на експертите, че който и да хакерът, той много добре си е прикрил следите и е невъзможно да бъде хванат…Това момче, което обвиниха, може да не е хакерът.

С кой акъл това момче, което изглежда много умно, е оставило цялата информация на компютри и лаптопи в службата и у дома си?! Оставило е всички следи твърде услужливо, за да могат разследващите веднага да ги намерят. То не може да не е знаело, че подозренията винаги се насочват най-напред към такива като него. Които работят в големи компютърни компании и на всичко отгоре тестват правителствени сървъри, за да проверяват тяхното ниво на киберсигурност.

Кристиан Бойков си е прикрил следите в киберпространството, а не е взел мерки да изтрие програмите на собствените си лаптопи, при положение, че това е фасулска работа и не отнема кой знае какво време. Още повече след като се вдигна пушилката около проникването в сървърите на НАП и взеха да се изказват един през друг полицейски комисари, компютърни експерти и финансови такива, чак до министъра на финансите и министъра на полицията.

Той си е седял съвсем спокойно този Кристиян Бойков и е чакал полицията да дойде и да го обвини. На всичко отгоре стана ясно, че Кристиян Бойков е обучавал на киберсигурност дори хората от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Нещо не се връзва в цялата тази работа. И това, което не се връзва е фактът, че човекът, който има толкова големи компютърни умения и е споделял информация за различни случаи на хакерски атаки, не може да не е знаел, че след атаката хакерът покрива следите си, както в киберпространството, така и в компютрите и устройствата, които е ползвал. Ако не иска да го открият. И да го вкарат в затвора поне за 5 години.

Прогнозата на istinata.net е, че тази история както бързо избухна, така и бързо ще заглъхне. Понеже от полицията ще кажат, че се води разследване, после уж на съда му трябват повече доказателства и…цялата работа ще се покрие. Както много други случаи на бързо залавяне преди това. И понеже в този случай нямаше как да застрелят момчето Кристиян Бойков и да кажат, че било при престрелката.

Ето заради тази прибързаност и желание да се демонстрира, че всичко в държавата е наред, президентът Радев не привика веднага спецслужбите, а изчака известно време да се омажат. И да обявят, че са намерили „престъпника“. Тогава ги привика, за да им опъне ушите, заради пълното безхаберие. И за да покаже на Борисов, че също се е отнасял нехайно към най-важните държавни дела като сферата на сигурността. Макар че уж и премиерът е бил полицай.

Но кой не знае, че Борисов мисли само за собственото си оцеляване, а не за работата, която трябва да върши като премиер в интерес на народа. А не в интерес на американците.

Защото в цялата тази афера изплува и една любопитна подробност. Момчето Кристиян Бойков е работило в голяма американска фирма, специализирана в киберсигурността. Значи дори националната ни сигурност е оставена в ръцете на американците. Може ли Борисов да каже каква държава сме ние тогава?!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *