Президентът Радев обяви на кого ще връчи третия мандат

България отблизо

Днес от 11:00 ч. на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Това обявиха от прессекретариата на президентството. 

ДПС, БСП и „Има такъв народ“ бяха категорични, че биха върнали мандата, ако го получат. Единствено от „Възраждане“ изразиха готовност да го реализират, въпреки че самите те посочи, че не очакват подкрепа.

Според Конституцията държавният глава връчва третата папка на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

В сряда президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

„За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат, дадохме втора възможност да поправят грешката си, но за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, заяви Петков.

„Коалицията ГЕРБ–ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза Николай Денков.

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Елена Чернева – Маркова беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте. Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване? Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, предупреди ги Радев.

Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник.

На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *