Президентът Радев: Реалната борба срещу корупцията започна от служебното правителство!

България отблизо

Денят за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъде ясен когато партиите гарантират, че са постигнали резултат.

 

Това заяви президентът Румен Радев след първите консултации с парламентарните групи от 46-ото Народно събрание. Той е на посещение във Велико Търново.

Държавният глава призова политическите сили да не разочароват избирателите. „Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, с такива цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани“, посочи той.

Радев коментира и отхвърленото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато мотивите на ВСС бяха в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор. Това означава, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на отговорните прокурори и магистрати да започнат реална борба срещу корупцията и задкулисието. Тази битка вече беше започната от служебното правителство, но тя трябва да продължи, за да възтържествуват правото и закона, заяви още държавния глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *