Президентът Радев с ултиматум към правителството: Парите да се дадат на хората, а не на офшорки и обръчи от фирми!

България отблизо

Президентът Румен Радев призова за публичен регистър, в който всеки гражданин да може да влезе и да прочете колко пари са похарчени, на кого и за какво са дадени, какви са критериите за изразходване на тези средства и кои са източниците на финансиране.

Това съобщава Прессекретариатът на президента.

Ето какво заяви държавния глава Румен Радев:

Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията.

Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ. В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес.

Затова следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства.

Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране.

Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред.

Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година.

Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?

В коментар на ИСТИНАТА ще допълним, че не друг, а президентът отново мисли преди всичко за хората и за това как ще оцелеят в тази жестока криза. Затова той иска да се вземат всички пари от дългосрочните проекти, разбирайте проектите за „модернизация“ на армията. В тях да се оставят само толкова пари колкото са необходими, за да не спрат съвсем проектите. Останалите средства, които са замразени, понеже са разчетени за години напред, да се вземат и да се насочат към хората, за да се помогне на всеки да оцелее. Защото ние нямаме друг по-мощен ресурс от здравите и работоспособни хора.

Ето това е нашият президент! Каквото и да приказват Борисов и герберите около него.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *