Президентът Радев твърдо за нападението над Сирия: Не става дума за химическо оръжие, а за нещо много по-страшно! Вижте какво:

България отблизо

Президентът Радев коментира  пред студенти  въздушния удар над Сирия, в който участваха  САЩ, Великобритания и Франция.

Според него основният ефект от бомбардировката е  върху ООН,  защото организацията остана в небрано лозе от изненадващата офанзива и се наложи да се събира постфактум.

Тя все по-често е пренебрегвана, действа се  през главата й и не се спазват основни правила. ООН е над всичко и всичко, а някой направи така, че да срине авторитета и значението й. А случи ли се това,  никой не може да я замести. Ще бъде прекъснат добрият традиционен диалог и най-вече миротворческата функция на ООН. А това е опасно във времето, в което живеем.

Радев каза още, че такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е никакъв, щетите пренебрежителен, нищо не е разрушено освен стари, неизползваеми сгради. В същото време операцията е струвала  половин милиард долара , а политическият ефект  е предимно  за държавите участнички и решава някакви техни вътрешни проблеми.

Б. а. Ако трябва да преведем премълчаното е, че авторитетът на Тръмп, Тереза Май и Макрон е разклатен и те искат, показвайки мускули, да си върнат доверието на хората в страните си. Само че в САЩ започнаха протести срещу Тръмп, в Англия три четвърти от хората не одобриха военния удар, а във Франция опозицията се активира и вдигна рейтинга си с няколко пункта.  Тоест ефектът беше нулев, да не кажем направо минусов.

„Политиците все повече и повече сами вземат решения  да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, като по този начин се опитват  да реализират политическите си амбиции. Така е било и преди, но явно никой не взема  предвид факта, че тази техника се управлява от хора, които имат свои  настроения и страхове. Не само техника, но и хора. И само една човешка грешка може да ни доведе до директен сблъсък, даже до война, от която трудно може да се каже кой ще е печеливш, предупреди Румен Радев. А това вече е страшно за мира на планетата!

Той  призова за повече диалог между враждуващите страни  и по-малко употреба на оръжие.

Думите на президента бяха тълкувани от различни политолози, социолози, политици и доста от тях видяха и намеци, които не бяха изказани на глас. Някои бяха сигурни, че Радев се е опълчил на НАТО и думите за липсата на диалог се отнасят и за комуникацията между самите страни-членки. Явно не всички са знаели, че САЩ, Англия и Франция ще нанесат удар в нощта срещу събота. А ако са били предупредени, не са получили цялата информация, за да могат да реагират. Нито пък е поискано мнението им.

Други пък смятат, че Радев е бил предупреден за удара, като върховен главнокомандващ, но не е бил съгласен с действията на съюзниците.

Но самият факт, че съветва НАТО за повече диалог със Сирия е красноречив.

Президентът на България е против намесата в работите на Сирия и против войната.

И иска диалог и мир.

Като целия български народ!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев твърдо за нападението над Сирия: Не става дума за химическо оръжие, а за нещо много по-страшно! Вижте какво:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *