Прокурор от Пловдив разследва здравни министри и НОЩ заради ваксини и всяване на страх по време на пандемията

България отблизо
Пловдивският прокурор Божидар Елкин разследва двама здравни министри и членове на Националния оперативен щаб (НОЩ) заради техни действия и решения по време на пандемията от Ковид-19. Това съобщава изданието rodopi24.blogspot.com.

„Предвид събраните материали по преписката считам, че има данни за извършено престъпление по смисъла на чл.108-а вр. чл. 326,ал.1 от НК за това, че Министърът на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор, заедно с членове на НОЩ и други лица от здравните власти, с цел да се създаде страх и смут в населението, извършили престъпление по чл. 326,ал.l от НК, като предавали по медии неверни повиквания за тревога във връзка със заболяването Ковид-19“, пише в постановлението на прокурор Божидар Елкин от Пловдив, което той е изпратил по компетентност на прокуратурата в София.

„В хода на разпоредената проверка са снети обяснения от множество лица: Стоян Алексов, Атанас Мангъров, Костадин Ангелов, Ангел Кунчев, Георги Тодоров, Стойчо Кацаров, както и е събрана подробна информация от следните държавни структури: Министерство за здравеопазването (МЗ), Национален център за заразни и паразитни болести, Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) , Национален статистически институт (НСИ), Българска асоциация по патология“, става ясно още от документите.

„В този смисъла може да се изведе извода, че в периода на масовото пропагандиране към населението за поставяне на ваксини срещу Ковид-19 (от края на 2020 г. до месец февруари 2022 г.) ваксините са били с непотвърдена с категоричност ефикасност и безопасност! В допълнение следва да се каже, че всеки един от четирите производителя на ваксини е посочил в официалните документи към препаратите, че има ограничен опит от употребата на ваксините при бременни жени, а тестовете за фертилитет са на база само проучвания при животни и според производителите не показват преки или непреки ефекти, свързани с репродуктивна токсичност, но при положение, че дългосрочните ефекти не са проследени и то при употреба върху хора, то такова заключение е прибързано, немотивирано и емпирично недоказано. В същото време нито един от производителите не е провеждал тестове за генотоксичност или канцерогенност на ваксините, а единствено твърдят в документите, придружаващи ваксините, че не се очаква компонентите на ваксината да имат генотоксичен потенциал- също извод, който не стъпва на задълбочени проучвания, научна обосновка и солидна аргументация. В тази връзка изключително състоятелни са аргументите на доктор Георги Тодоров, който е дал подробна информация в обяснението си и относно факта, че към момента ваксините срещу Ковид-19 са експериментални, поради краткия срок от производство до пускане за масова употреба и поради това, че не са известни дългосрочните странични ефекти от тези ваксини. Това мнение допълнително се подсилва и от информацията от ИАЛ, че „иРНК ваксините срещу Ковид-19 са първите иРНК ваксини с издадени разрешения за употреба“, пише още в преписката.

„В ИАЛ са съобщени общо 9 смъртни случая, подозирано свързани с прилагане на ваксина срещу Ковид-19 (в пет от случаите е прилагана ваксината на Астра Зенека; в три от случаите ваксината на Пфайзер и в един ваксината на Янсен). В нито един от тях връзката с ваксината не е доказана.

В допълнение, в ИАЛ са съобщени общо 6 случая на смърт при заболяване от Ковид-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината (в пет от случаите се касае за ваксината на Астра Зенека, а в шестия за ваксината на Янсен), а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината, тоест при всички случаи преди придобиване на имунитет“.

В този ред на мисли се поставя и въпросът щом не е доказана причината за смъртта от ваксината по съответния ред, дали е категорично доказана смъртта на поставените в статистиките на починалите от Ковид-19 лица по съответния ред. Следва също така в тази връзка да се изиска от компетентните здравни власти информация за това по какъв ред следва а се установи дали причината за смъртта е в резултат на ваксина, както и по какъв надлежен ред следва да установи с категоричност дали смъртта на даден пациент е от Ковид-19.

По същия въпрос е искана информация от доктор Стоян Алексов, председател на Българската асоциация по патология, който в обяснението си заявява, че имало направени аутопсии на починали в болница „Пирогов“, но нямало нито едно доказателство, че пациентите били починали от Ковид-19. Подобна информация и такава по други въпроси е изискана от Българската асоциация по патология, но такава не е получена. Не е постъпило по преписката становище на Българската асоциация на патолозите, като би следвало да се изиска при назначаване на допълнителна проверка.

Предвид събраните материали по преписката считам, че има данни за извършено престъпление по смисъла на чл. 220, ал . 1 от НК относно сключване на неизгодна сделка за покупката на ваксините за нуждите на РБ (предвид броя на същите -18 116 926 до края на 2021 г. по данни на МЗ за 6 916 548 души при последното преброяване през 2020 г.). Видно е, че очакваната за получаване бройка от ваксини срещу Ковид-19, дори при поставени по 2 дози на всеки български гражданин, превишава нужните за цялото население с над 4 млн. дози. Освен това при поръчката не са отчетени нагласите на обществото за поставяне на ваксина (процента на ваксинирани в РБ е едва 29% съгласно информацията), не са налице пълните характеристики на продуктите и същите не са преминали тестовете за ефикасност и безопасност, както и по генотоксичност и канцерогенност. Следва в тази връзка да се иска актуална справка от МЗ за общия брой и стойността на всички закупени от РБ ваксини срещу Ковид-19 до настоящия момент, както и колко от тях от общия брой реално са приложени в РБ за нуждите на български граждани“, пише още прокурор Божидар Елкин.

Според нето има данни и за престъпление от страна на здравния министър относно въвеждането на ограничения в свободното придвижване на неваксинирани и непреболедували Ковид-19 български граждани, както и  „че с цел създаване страх и смут в населението, извършил престъпление по чл. 143,ал.1 от НК като принудил другиго да претърпи нещо противно на волята му, като въвежда възможност за издаване на зелен сертификат и повече права за придвижване на определена група от населението“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *