Протестите в Германия се разрастват: полските фермери блокират границата в знак на солидарност

Свят

Продължаващите протести в Германия се превърнаха в най-голямата демонстрация в страната през последните години. От ранните часове на понеделник хиляди трактори блокираха магистралите и спряха движението по по-малки пътища в цялата страна. Близо 300 различни демонстрации на фермери се проведоха на различни места в Германия.

В това протестно движение активно участие вземат и полските фермери, особено земеделците от профсъюза „Солидарност“ в регионите Хошчно и Шчечинек. Тези фермери блокираха полско-германския граничен пункт при Лубиешин-Линкен в знак на подкрепа за германските си колеги.

Освен тях полските шофьори на камиони също се включиха, за да покажат подкрепата си за германските фермери.

Станислав Барна, фермер от околностите на Хошчно и активист в западнопомеранския клон на „Солидарност“, подчерта необходимостта от единство в знак на протест срещу политиките на Европейския съюз. „Дойдохме да подкрепим германските фермери“, заяви протестиращият пред Remix News. – „Трябва да се обединим и да протестираме заедно срещу политиките на ЕС, които ни осакатяват“.

Станислав Барна също така изрази загрижеността си относно подхода на ЕС към селското стопанство, особено в контекста на потенциалното присъединяване на Украйна към ЕС. Той подчерта въздействието на вноса на селскостопански продукти извън ЕС, като украинско зърно, на европейския пазар, което според него е в ущърб на селскостопанския сектор на ЕС.

 

 

В протеста  участва и Емил Миечай, ръководител на окръжния съвет на „Солидарност“ в Шчечинек. Миечай посочи, цитиран от Remix News, че вълната от протести се засилва в няколко страни от ЕС, като Германия, Холандия, Литва и части от Полша протестират активно. Той призова за колективна дискусия за необходимостта от промени в селскостопанската политика на ЕС, като разкритикува „Зелената сделка“ като неблагоприятна за европейското земеделие.

 

 

loading...

Tagged

1 thought on “Протестите в Германия се разрастват: полските фермери блокират границата в знак на солидарност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *