Професор по икономика разкри какво правителство ни управлява в момента!

България отблизо

„България е в политически и икономически хаос и криза, която е на равнище по-голямо от това, което сме виждали през 1996-1997 г. Тогава кризата беше само финансова, а сега кризата е комплексна – политическа, икономическа, финансова, криза на надеждите на хората.

И виждаме, че сюжетът се задълбочава с всеки изминат ден. И всичко това се случва на фона на една война, която засяга целия свят и може да приеме още по-големи мащаби. И на фона на силни стагфлационни ветрове в световната икономика, на фона на произтичащи ясни щети.

 

Пред всичко това е изправена българската икономика.“

Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Според него правителството на Кирил Петков „не е на висотата на тези предизвикателства към страната и народа“:

„Истинският въпрос, пред който е изправена България в тази сложна ситуация, е страната да продължава да бъде управлявана от най-неподготвеното правителство, което сме имали в съвременната българска история.

Готов съм да докажа това с редица данни. Реалната инфлация е почти 24-25%, инфлацията, която отчита т.нар. Индекс на потребителските цени, според НСИ е 14,4%, но в кошницата са включени редица незадължителни стоки, които никой не потребява.

Ако сложите реалната кошница, инфлацията надвишава 25%. Това ерозира всякакви опити на актуализацията на Бюджета и на антикризисните мерки да компенсират сериозните трудности“.

По думите на проф. Димитър Иванов министерството на финансите все още не е анализирало в дълбочина мащаба на грешките си досега по отношение на растящата инфлация и необходимата политика спрямо нея.

„Вероятно инфлацията – в размери 11-12%, ще продължи няколко години и ще се достигне до два сценария – или стагфлация заради повишаване на лихвените проценти в целия свят, или ще се влезе в рецесия, като този период със сигурност ще продължи до 2025 г., а може и след това.“

Tagged

1 thought on “Професор по икономика разкри какво правителство ни управлява в момента!

  1. Какво освен мижави паради, ще предостави на обществото мЪкро икономиста и защо след неговите преценки не подсказва пътя за излизането от тази катастрофална ситуация, за която има вина и той, като икономист? Стига с тези дРемократични паради, а дайте като нас решения на проблемите с прототипи за достоверност, а не с книжни/ „джукисти“ формации!??! Ние сме изобретатели, но не ни позволяват такива като тези, да патентоваме изобретения с готови действащи прототипи! Имаме самофинансиращите решения и на съставните проблеми на „Екологичните аномалии“ които са енденитичните на Глобалното“,не решени и от ТРЪМП от екипа ни от „източна Европа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *