Професор Румен Гечев разкри ИСТИНАТА за самолетните напъни на ГЕРБ и ДПС!

България отблизо

Управляващите пишат некролога на българската авиация“. А тя изнемогва, понеже летят само няколко МиГ-а. И то от време на време“.

Това каза народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ проф. Румен Гечев, по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, съобщи репортер на Агенция „Фокус“, цитиран от Епицентър.

„Вие сте написали срок на доставка 3 години. Уважаеми колеги, като вземате това решение, нали знаете, че доставката на новия самолет, ще дойде чак след 5-6 години. В момента пишете некролога на българската авиация. Тя изнемогва. Летят само няколко МиГ-а, и то от време на време, поради недостиг на резервни части.

Заради калпавия ремонт на двигателите, който вие направихте, до 1-2 години тези самолети няма да могат да летят повече. А самолетите от САЩ ще дойдат евентуално чак след 5 – 6 години.

Тоест, вие казвате, че цели 3-4 години България няма да има авиация, заяви професор Румен Гечев.

Има и още. С такова предложение вие изцяло нарушавате финансовата рамка. Освен това, нарушавате принципа на конкуренцията. Като разправяте, че вземате политическо решение за една търговска сделка.

Чувах от колеги по медиите и не мога да повярвам на това, което слушам. Че сделката за самолетите била процедура, а не конкуренция.

Питам, как да не е конкуренция, като вие сте публикували в Държавен вестник брой 51, сравнителна таблица за условията на самото конкуриране при избора на самолети. Това шегичка ли е?

Казвате, това било процедура. Това е насилие над българския език. То всичко е процедура. Процедура са конкурсите, търгът е процедура. Преговорите с потенциален продавач или купувач също са процедура. А вие сте написали точно обратното. Че процедурата е конкурс. Ама процедурата не е конкурс. Конкурсът е процедура. Това е пълно непознаване и неразбиране на материята, за която ще вземате решения, посочи още проф. Гечев.

По думите му, най-страшното в случая е, че българското правителство се лишава от възможността да постигне най-добро качество при най-добра цена.

Ето ви истината, за която малцина от хората в България са се досетили. А и не им е това работата. Работа на депутатите от ГЕРБ и ДПС е да знаят това. Защото те гласуваха да даваме на САЩ милиарди левове, без да сме наясно кога ще дойдат няколкото самолета. И дали изобщо ще дойдат.

Тяхна работа е да знаят, че цели 4 години, а може и много повече, страната ни няма да има никаква авиация. И да се съобразят с този факт, когато вземат решения.

Но тях не ги е грижа за България, а пък за авиацията да не говорим.

Нещо повече. Българският народ отдавна каза на управляващите, че държава, която не може да направи минималната пенсия 300 лева, не може да си позволи милиардни харчове за самолети. Да не говорим, че тези самолети не ни и трябват. Понеже със 7 – 8 самолета няма да спрем никой противник, който реши да нападне страната ни.

Хората в България отдавна искат от правителството на Борисов да възроди икономиката, защото без икономика не може да има нито нормален жизнен стандарт, нито авиация и самолети. Тези милиарди, които ги даваме за никому ненужни самолети, можехме да ги вложим в икономиката. Милиардите от корупционните схеми, които някои твърдят, че са 11 милиарда евро на година, щяха да дадат отличен тласък на държавната икономика.

Защото стана безпощадно ясно, че да оставиш частници да правят икономика на държавата е загубена работа. И то по простата причина, че частникът гледа да си натъпче джоба. И изобщо не го е грижа какво ще стане с държавата или с хората.

Но Борисов не чува гласа на народа. А после се чуди защо хората го мразят. Ама ние, реват неколцината блюдолизци, сме купували самолетите от САЩ, понеже те ни били „стратегически партньори. Питаме, какви стратегически партньори могат на ни бъдат тези, които безсрамно ограбват и последните левчета на страната ни?!

И после, защо нямаше референдум дали да купуваме самолети или не? Защо отново стотина депутати си присвояват правото да решават вместо народа?!

Питаме, но отговор няма. Нека тогава управниците да не се чудят, когато отговорите дойдат от улицата. Защото, когато няма нормален диалог между правителство и народ, нещата излизат извън контрол.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Професор Румен Гечев разкри ИСТИНАТА за самолетните напъни на ГЕРБ и ДПС!

  1. Да, жалко, пошло, трагично, но къде са там разните демократични институции за контрол?! Защо „улицата“ да решава, когато за изнесените гафове просто трябва да „хвърчат глави“! А, забравих, в робовладелският строй ние нямаме право на избор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *