Проф. Александър Маринов: Правителството на Борисов е крило всичко за състоянието на страната!

България отблизо

Общата картина за икономическото състояние на страната досега е била надлежно скривана. Ние се основаваме 99% на анализ, който е подготвен и приет от правителството. Това е документ, който заляга в основата на подготовката на следващия стратегически документ „България 2030“.

Има парадокс – правителството приема този анализ, което означава, че се съгласява с фактите и изводите, а в същото време представя една съвършено различна картина и повтаря същите пороци, които са довели до провала на „България 2020“.

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет при президента, който днес представи анализ на ситуацията в страната – това е първата част от проект на Национален стратегически документ, разработен от Съвета към държавния глава.

При това представяне в резиденция „Бояна“ Румен Радев заяви, че наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се преодолее единствено с активна гражданска позиция.

В предаването „12+4“ проф. Маринов коментира, че „хората не се радват на изхарчените милиарди за магистрали“, защото не са повлияли директно на живота им:

„Смисълът на всяка правителствена програма е хората да живеят по-добре. Иначе защо са изхарчени тези милиарди за инфраструктурни проекти, ако хората не живеят по-добре“.

Той прогнозира процес на реално подобрение и демократично нормализиране, когато се изпълнят исканията на протестиращите:

„Разбира се, че няма да заживеят по-добре хората след 3 или 12 месеца, но ще започне подобрение, защото властта трябва да функционира по друг начин. Когато се приемат ангажименти, те трябва да се отчитат. Какво ни донесе прехвалената стабилност на ГЕРБ – стабилност на пропадане“.

По думите на проф. Маринов е необходимо да се създадат условия за нормален диалог – хората да си кажат мнението, да бъдат чути експертите, защото сега са игнорирани.

Председателят на Стратегическия съвет при президента изрази съмнение, че ГЕРБ ще спечелят следващите парламентарни избори:

„Лишени от традиционните способи да печелят избори – аз дълбоко се съмнявам в техния успех“.

Проф. Александър Маринов коментира репликата на премиера Бойко Борисов, че трябва да стегне структурите на ГЕРБ, защото има „местни дерибеи“:

„Всички знаем, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ. Това с местните дерибеи е за наивници“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *