Проф. Александър Маринов: Управляващите изпитват ужас да слязат от властта!

България отблизо

Сценарий за кабинет без Борисов изглежда рискован и малко вероятен. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов, политолог и председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Той попита коя ще е тази сила, която ще убеди премиера да се оттегли.

Независимо от всички опити на някои членове на кабинета да твърдят днес, че без Борисов земята спира да се върти, очевидно в кабинета има хора, които мислят иначе. И не само в кабинета, но и в други среди, които са свързани или партнират на ГЕРБ. Честно казано, подобна маневра първо е много рискована, защото според мен няма да удовлетвори протестиращите, и второ е много рискована, защото ГЕРБ без Борисов фактически няма стойност. Борисов е ГЕРБ и ГЕРБ и Борисов. Отиде ли си той, не виждам какво ще остане от партията. Тя много бързо ще се разпадне, ще се разпарчетоса“, обясни той.

Според Александър Маринов по разбираеми причини управляващите изпитват ужас да слязат от властта. Той определи запъването от страна на Борисов като крайно неразумно, като не изключи развръзката да се отложи дори до месец. Това правителство не е легитимно, заяви обаче Маринов. Ако някой направи сериозен анализ на изпълнението на правителствената програма ще види, че всички хвалби са едно смокиново листо на един голям провал, добави той.

Правителството ще слезе от управлението по начин, наподобяващ сюжета на приказката „Дядо вади ряпа“, коментира още проф. Маринов.

„Започва едно дърпане и теглене. Тези, които досега са се наредили на опашката, не се справят. Сега ще дойде кучето, котката, накрая мишлето и ряпата ще излезе или там другото, което вадим. Основата е следната: тук не става въпрос за желание, дори да приемем, че то е добро и са решили да се поправят, в което аз дълбоко не вярвам, това вече не е достатъчно. Обществото е решило да се сменя моделът и исканията са съвършено ясни – върховенството на правото, конституционна съобразност на управлението, стриктно изпълнение на правомощията на институциите, отказ от злоупотребата с власт за користни икономически и политически цели, нормализиране на държавата“, обясни той.

Според Александър Маринов в момента, в който нещата се разчупят и хората се надигнат и преодолеят страха, ще настане лавина, която няма да има спиране. Тогава няма да има значение какво искат управляващите, добави той, цитиран от epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *