Проф. Боян Чуков разкри какво следва от новата ситуация в Украйна и трябва ли ние да се притесняваме!

Свят

След думите на Владимир Путин за частична военна мобилизация в Русия, военният ни министър Димитър Стоянов заяви, че има риск за националната ни сигурност, но не и пряка заплаха.

 

„Ние би трябвало да се притесняваме от това, което се случва на север и на изток от нас. Разстоянието от бойното поле в Украйна до България не е толкова голямо. Не биха могли да се притесняват австралийците, но ние като българи няма как до не се притесняваме от това, което се случи“, коментира международният анализатор Боян Чуков в студиото на „България сутрин“.

Гостът посочи, че цялата ситуация ще се промени, ако референдумите бъдат успешни.

„Тогава Запорожка, Херсонска област, Донецк и ЛНР се превръщат в територия на Руската федерация. Всеки снаряд, изстрелян по тях, ще се счита за изстрелян срещу Русия. Автоматично се променя форматът на специалната военна операция.

Тогава ще вървим към този глобален конфликт, който ще касае и България. В тази формула, ако териториите бъдат присъединени към територията на Руската федерация, ние се превръщаме в страна“, заяви  Чуков.

Той подчерта че тези 300 000 души, които ще бъдат мобилизирани, са малка част от мобилизационния ресурс на Руската федерация, наброяващ 25 милиона души.

Също така отбеляза, че след Втората световна война САЩ 9 пъти са имали подобни военни мобилизации – в Корея, Виетнам, войната в Ирак, но не им е обръщано такова внимание. Бившият дипломат изрази убеждението си, че Русия и САЩ поддържат диалог през цялото време на войната в Украйна.

„Видя се, че украинската армия започва безмилостно да изтребва населението в Донбас. Путин не може да ги защити със статута на специалната военна операция“, заяви Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Според него започналите протести в Русия срещу военната мобилизация няма да свалят Путин от власт.

„Не би трябвало да се разчита, че по този начин ще бъде свален Путин. На някои страшно им се иска да изглежда така. На много места позициите на руските либерали се елиминират и на тяхно място идват хора, които са повече към властта…

Социологическата агенция, която не работи в полза на Путин, показа миналия месец, че той се ползва с 80% одобрение и 7% неодобрение сред руснаците“, каза още Чуков.

Експертът определи като нормално действието на руснаците, които изкупиха за минути еднопосочните билети за напускане на Русия, въпреки цената от 5 000 евро.

„Над 5 млн. руснаци имат сериозна недвижимост и сериозни сметки в чужбина. Хората отиват при парите си. Трябва да е ясно, че се мобилизират тези, които имат специална военна подготовка“, поясни гостът.

Проф. Чуков не вярва, че Путин би посегнал към ядрено оръжие.

„Руснаците не са толкова глупави да използват ядрено оръжие до своите граници. Путин обърна внимание на това, че ще бъде ползвано стратегическо атомно оръжие, съгласно доктрината на Руската федерация при условие, че има заплаха за руската държавност.

Голяма част от мобилизираните не отиват да се бият на фронта, а да запълнят териториите, които руските войски контролират и да уплътнят границите на Руската федерация“, коментира международният анализатор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *