Боян Чуков: Американците ще трябва да си затегнат коланите, тъй като икономиката им навлиза в турбулентна зона

Свят

В ухажването на високопоставения гост от Китай ще се включи и едрият американски бизнес

На 15 ноември Си Дзинпин и Джо Байдън би трябвало да се срещнат в района на Сан Франциско – с тези думи започва коментара си международният политически наблюдател и анализатор Боян Чуков, като изразява мнението си, че резултатите от срещата между двамата биха могли да се усетят по-релефно след около 3-4 месеца.

Опитът да се нормализират отношенията между Китай и САЩ е съществен и целенасочен, като се има предвид сложната геополитическа обстановка в света, подчертава анализаторът. Двустранните отношения между двете суперсили не са на ниво, което да създава равновесие и спокойствие на международната сцена. Американската страна твърди, че лидерите имат намерениe да „стабилизират“ връзките между двете държави. До последния момент от китайска страна нямаше потвърждение, че Си Дзинпин ще пътува до САЩ, за да вземе участие във форума на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество), припомня Боян Чуков, като визира и голяма част от  предварителните експертни оценки, които не дават особена надежда за пробив в двустранните отношения. „Само Bloomberg (съвсем разбираемо) счита, че срещата в Сан Франциско ще стане „преломен момент в американо-китайските отношения“, продължава  българският експерт.

Той коментира и въпроса кое всъщност е най-голямото препятствие за позитивното динамизиране на американо-китайските отношения: „Вашингтон все още живее в еднополярния свят, който изгради след падането на Берлинската стена. Това е свят, който САЩ настояват да ръководят съгласно някакви американски „правила“, наложени силово в глобален план. Обаче щатският шериф с голямата „бухалка“ от доста време се „спомина” в реалния свят. Еднополюсният свят вече е само виртуален, а американският „глобален полицай“, който изнасяше „демокрация“, става все по-безпомощен. Китай постоянно се опитва да обясни дипломатично на янките, че светът е многофакторен и Америка трябва да се съобразява с международното право.”

Антъни Блинкен ще остане в историята като един от най-слабите външни министри на САЩ. Държавният секретар продължава да се държи така, сякаш светът е американска провинция, не се съобразява с новите реалности, което води постоянно до външнополитически провали на Белия дом, добавя Чуков, като определя именно това като една от причините шефът на ЦРУ Уилям Бърнс да тича по стъпките на Блинкен и да се опитва да замазва външнополитическите му фалове.

Българският политически наблюдател припомня и други факти: „След четири седмици на терор и отмъщение в Газа и 20 месеца война в Украйна целият свят се убеди, че влиянието на американския президент е твърде ограничено и в двата международни конфликта. Факт, който дори „Ню Йорк Таймс“ признава.”

Администрацията на Белия дом и демократите са в сложна и неприятна ситуация. Войната в Украйна и обстановката в Близкия Изток все повече изстискват лимитираните вече финансови, военни и политически ресурси на Вашингтон. Американските медии се опитват да внушат на световното обществено мнение, че китайската икономика „кашля” и не е в обичайното за нея здравословно състояние. Но ако икономиката на Поднебесната кашля след covid-пандемията, то американската икономика е „на легло и с висока температура”, коментира той.

„Американският главен експерт д-р Скот Макдоналд от Smith’s Research & Gradings твърди в The National Interest, че противоречиви данни и индикатори затрудняват оценките за бъдещето на икономиката на САЩ и тя се е устремила към Голямата несигурност. Енергийният преход и икономическото отделяне на американската икономика от Китай поставят много въпроси без ясни отговори за властта във Вашингтон. Американците ще трябва да си закопчаят коланите, тъй като икономиката им навлиза в турбулентна зона и всички ще почувстват тази нестабилност”.

Боян Чуков припомня още, че преди една година в Бали, след срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, се чуха окуражаващи звуци. Но след това американците не изпълниха поетите от тях задължения… и тръгнаха в противоположна посока. Затова след форума на АТИС няма как да се върви напред в американо-китайските отношения. По-скоро е необходимо „да се ремонтира” разрушеното от щатската дипломация през последната година. Основно препятствие са различните подходи, смята той и пояснява: Поднебесната ясно разграничава икономическата проблематика от политическата. Затова преди пристигането на Си Дзинпин в САЩ в ролята на дипломатически авангард бе изпратен вицепремиерът по въпросите на икономиката и финансите Хъ Лифън. Китайският вицепремиер се срещна с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. И естествено съгласно американските усвоени навици се появи щатската специфика в международната дипломация –  „да се извиват ръцете” на събеседниците, да им се четат нравоучителни лекции, да се заплашва с икономически санкции и други добре познати от миналото хватки.

Британците също се включиха в американския икономически натиск срещу Поднебесната. Лондон подписа обширно търговско споразумение с Тайван. Американците искат от Пекин да се дистанцира от Москва по отношение на Киев и да „вкара“ в релсите „неправилната“ самостоятелна външна политика на Северна Корея. Защото Пхенян, за неудоволствие на американците, рязко динамизира и разшири своето сътрудничество с руснаците. Вашингтон се опитва да приложи на китайците формулата на Хенри Кисинджър: „На Китай не му е необходимо глобално лидерство, а глобално признание. Такова признание е необходимо да му се даде, за да се задоволи с него. Да се съгласи с американското лидерство и да предаде Русия“.

В ухажването на високопоставения гост от Китай ще се включи и едрият американски бизнес. Си Дзинпин ще обядва с висши фигури от американския бизнес. Ще си говорят за американски инвестиции в Китай. Вашингтон в последно време нервничи поради прекъснатия контакт между Пентагона и НОАК. Си Дзинпин замрази военните преговори на най-високо ниво със САЩ след посещението на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Икономиките на Китай и САЩ са взаимнозависими. Резки самостоятелни движения от Пекин или Вашингтон ще доведат неизбежно до значителни щети и за двете страни, смята експертът и припомня, че в рамките на търговската война между САЩ и Китай през 2018 г. Пекин се съгласи да закупува американска продукция на стойност 1 трлн. долара годишно. Американците подготвиха списък от стоки на стойност 300 млн. долара, след което се оказа, че няма какво повече да се предложи на китайците. Ситуацията е без коментар! – категоричен е той.

Си Дзинпин беше успешно преизбран в Китай и държи уверено държавното кормило на Поднебесната. На Джо Байдън му предстоят избори и вече не е абсолютно сигурно, че ще се яви на тях през есента на 2024 г. По време на посещението на китайския външен министър Уан И във Вашингтон Си Дзинпин прие в Голямата зала на народа в Пекин губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, който е 42-рия кмет на Сан Франциско. Това не е случайно. Гавин Нюсъм се счита за най-вероятният кандидат на демократите на президентските избори, ако Джо Байдън отпадне по една или друга причина от надпреварата. „Отношенията между КНР и САЩ се явяват най-важните двустранни отношения в света. От това как Китай и САЩ изграждат своите отношения зависи бъдещето на човечеството“, заяви Си Дзинпин на 9 октомври в Пекин на среща с двупартийна делегация от Сената на САЩ, водена от Чък Шумър. „Аз много пъти съм казвал, че ние имаме хиляди причини да подобрим отношенията между Китай и САЩ, но няма нито една причина да ги разрушим“, добави китайският лидер на въпросната среща – цитира думите на китайския председател българският анализатор.

Много надежди възлагат на срещата между Си Дзинпин и Джо Байдън любителите на панди в САЩ. През 1972 г. в рамките на посещението на президента Никсън в Китай домакините му предоставиха двойка панди. Ако не бъде постигнато съглашение животните ще се завърнат у дома през 2024 г., когато изтича срокът на тяхната „аренда“. Накрая, даже и единствено възстановяването на директния контакт между Пентагона и НОАК ще бъде един значителен успех за миролюбивите жители на нашата планета, заключава известният международен  политически наблюдател и коментатор.

*От радио “Китай”

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *