Проф. Витанов: Може да стигнем 300 заразени на ден. Мен също ме заплашват, но уведомих, когото трябва!

България отблизо

„Ако стигнем до ниво 300 заразени на ден, това е непоносимо за здравната система и ще започне претоварването ѝ с всички последствия от това.“ Това заяви пред БНР проф. Николай Витанов от БАН – ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб.

Той коментира, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно.

„Мерките се спазваха до преди 10-ина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго – мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте,“ обясни ученият.

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

Той е категоричен, че мерките в България са били много добри и навременни, но е трябвало да продължат още известно време, преди да бъдат разхлабени.

На въпроса кой ги разхлаби две седмици по-рано, отговорът е очевиден.

Този, който повтаря всеки ден АЗ, АЗ, АЗ, а ако сгафи, уволнява някой министър.

Преди минути Витанов внезапно призна, че също е получавал заплахи, както колегите му доц. Ангел Кунчев и ген. Венцислав Мутафчийски.  Той обаче е реагирал по различен начин от тях: „Написал съм писмо на когото трябва – не на полицията или на съответните служби. Просто съм уведомил когото трябва“, заяви той, но отказа да разкрие името на адресанта.   „Получих заплашителни имейли. От мен искат много неща. Някои хора считат, че аз съм зловещият професор, който стои в основата на всичко и под моя диктовка се налагат тези мерки“, каза той.

„Аз не докладвам нищо на премиера директно, виждал съм го веднъж. Щабът просто обработва постъпващата информация и дава предложения на правителството“, добави той.  „Не мисля, че човек трябва да си стои на дивана и да плаши хората, които се грижат за здравето и живота на всички“, завърши Витанов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *