Проф. Витанов разкри какво става с войните в Газа и Украйна и заговори за социализъм

България отблизо
Кратка информация за политиката и войната за 05 януари 2024 г.
И така, какво ни е нагласил дядо Маркс за днес?
Карл Маркс (ден 19)
…. Трябва да има нещо гнило в самата сърцевина на една социална система, нещо, което увеличава нейното богатство, без да намалява нейната мизерия….
Че е прав, прав е Маркс. Слушате какво ви баламуркат от телевизиите всеки ден – ама просперитета расте, ама обществото става по-богато, ама ту, ама онуй. Гледате, а мизерията си расте. Ден след ден. Ама как така? Ами така. Вчера ви запознах с мисълта на Маркс, че парите правят историята. Гледайте накъде текат парите. И накъде текат парите? Богатите стават по-богати, а бедните обедняват. Демокрация, братя, ще ви перпеличат по телевизиите говорещи глави, чиято цел е да поддържат съответната уста да не падне и де не се загуби, че трябва да се яде от копанката. Маркс отдавна ги е забелязал тия юнаци и затовd е казал
… Демокрацията е пътят към социализма …
И тука е прав. Кой не скача, е черlен, кой не скача е червен …. – помните ли го още тоя задължителен елемент от цветните революции, директно измерващ тъпотията на обществото. Е, имаше скачаница и подскачаница и до какво доведе тя? Правилно – социализмът още по-зверски чука на вратата.
Защото паричните потоци текат така, че богатите стават по-богати, а бедните стават по-бедни. И бедните трябва да бъдат баламуркани. Например – с въздушно-капков Шенген. Сега какво – ще ни набълбукат ли с афганистаци и сирийци. Няма? Лъжи, лъжи , лъжи. Абе не ги лъжи, казва Бисмарк, през носа ще ти излезе. Но къде да идат горките – знаете къде са им носовете, знаете какво става с топките им. Гласи се разширение на списъка „Магнитски“. Леле, како-о-о-о-о. Забелязвате ли, че някои почнаха да си наемат лобисти във Вашингтон. Защо ли? Скоро ще разберете.
Я пак, че да не забравяте: Абе, Витанов, ти каква щеше да правиш, ако беше на мястото на американците. Същото, мили мои, същото. Ще ви докарам на власт държани за топките некадърници, чиито носове ще орат земята. Така една империя си управлява колониите.
Маркс е интересен, нали така. Не случайно доста го изучават на Запад.
Напред, към войните. Най – напред, войната в Газа. Израел затъна в операцията по прочистване на Газа, но това се и очакваше. Израелската армия напредва постепенно като основните битки в момента са около Хан Юнис. Израелското въздушно превъзходство води до много разрушения и увеличаване на броя на убитите, но както знаем, въздушното превъзходство все още не значи спечелена война. Почна тичаница да се успокоява ситуацията на израело-ливанската граница. Ето, Борел притичал в Ливан. Горкото ливанско правителство – какво може да направи то, като няма думата. Думата имат Хизбула, тоест Иран и Израел.
В самия Израел е весело, тъй като армията иска да прави разследване, кой и как е наредил изтеглянето от Газа през 2005 г. Явно това засяга доста интереси, защото представителите на армията са били критикувани от няколко министри, включително и от този на финансите, който няма как да е доволен – че кой финансов министър е доволен, когато страната му е във война, на която не и си види краят.
По-интересно е какво казва министърът на отбраната на Израел за възможната ситуация след войната. Хамас няма да управлява Газа, казва той. И Израел няма да управлява Газа. Ще управляват местни палестински кланове подкрепяни от международна коалиция. Тая рецепта обаче ми се струва лоша. Той Хамас няма да управлява някое време, щото ще му трябва време да възкръсне като феникс. Ами после? Нали помните, какво ви писах: Хамас е по-силен от всеки Абас. И сложеният да управлява пореден Абас в Газа ще бъде свален и айде пак – Хамас срещу Израел. Не, не ми се вижда да е устойчиво решение това, местните палестински кланове да управляват Газа.
Та така, ситуацията с тая война е закучена насред нищото. Очаквана военна победа за Израел с неяснота какво ще се прави след това.
Другата война. На фронта – нищо ново, руснаците настъпват много бавно, реализирайки стратегията на фон Молтке – като ти заминат войниците, заминава и територията. В Киев се карат за тоталната мобилизация и то яко се карат. Казват, че Залужни рекъл на депутатите или бързо да му осигурят мобилизирани или да ходят те на фронта. Проблеми с пушечното месо покрай новата година значи.
Беше ли ви прогнозирано? Беше. Какво става с логистиката? Руснаците полека разсипват украинската военна промишленост. Което си е логистичен проблем. Ако системите на пациента не бъдат рестартирани, нещата отиват на зле.
Между другото, в цяла Европа има към 2000 противовъздушни системи – на 3 милиона квадратни километра територия. В Украйна има към 600 на останала територия от 480 000 квадратни километра. Демек, плътността на противовъздушните системи в Украйна е към два пъти почти по-голяма от плътността при НАТО. А руснаците си я пробиват тая противовъздушна отбрана всеки ден. Тънък намек е това към пинчер-бауцарите от порода пинчер-джудже.
Джудженца, полека с облайването на тиранозаъра. И не се притеснявайте. Другият тиранозавър, дето не го облайвате и той скоро профилактично ще ви изплющи. Защото, негодниците, които се поставят на власт може и да са наши, но трябва да бъдат плющени регулярно, че да знаят къде им е мястото.
Витанов и американците мислят по един и сък начин. Нали така. Сложили сме внучетата на номенклатурата отпреди 35 години да строят демокрация. Що? Какво строят те? Как какво – пътят към социализма. А-а-а-а-а? Какво а-а-а-а, Маркс е казал – демокрацията е пътят към социализма. Точка. Стройте, де стройте. А кой не скача, е червен, кой не скача е червен. У-у-у-упс, издадох пропагандния трик за баламуркане на народа.
Обратно към войната. Добре, украинското пушечно месо свършва. Какво ще го замести. Полско? Германско? За германците се съмнявам. Поляците по-може да се вържат, но като гледат какво става, едва ли оптимизмът там ще е голям. Арсеналите намаляват, а има и други конфликти, които се разгарят. Тоя в Газа се поразшири към Червено море, а хуситите са войнствени племена, които няма да бъдат озаптени лесно. С две думи – каша.
И какво правим ние в та каша. Как какво. Строим демокрация. Пътят към социализма. А наздраве, че идат Ивановден и Йордановден.
Стига толкова по тоз въпрос.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
както видяхте, Ковида не ви развали празниците. Което ви беше прогнозирано дълго време, преди да дойдат самите празници. Какво е настоящото положение?
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 528 дни.
17 месеца са 518 дни. Над 17 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 18 месеца са 539 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 631 дни. 20 месеца са 609 дни. 21 месеца са 640 дни. Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.
Знете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до средата на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.
Питате какво ще става след средата на месеца. Няма страшно, просто прогнозата е за две седмици напред. Програмите, които правят по-дългосрочните прогнози са спрени. Все пак, не се занимавам официално с това, имам си и друга работа. Гледайте броячите. Не са спрели да въртят нали. Ако се появи такава опасност, ще бъдете информирани навреме.
Та така.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас. А като гледате как въртят броячите и докъде са стигнали, можете да сте сигурни, че един ден ще се появи и Хари Селдън. Може да е след 1000 години, но ще се появи. Развитието на обществото може да се предсказва математически.
Автор проф. Николай Витанов, Фейсбук
loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *