Британското разузнаване неохотно призна: Руската армия продължава настъплението в ключови сектори

Свят

През изминалата седмица сухопътните боеве в Украйна се характеризират или със статични фронтови линии, или с постепенно локално настъпление на руснаците в ключови сектори, се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

По данни на британското разузнаване на Купянско направление Западната групировка войски на руската армия продължава да провежда мащабна, но постепенна настъпателна операция, пише „Фокус“.

В същото време в северната част на Донецка област Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) поддържат стабилна фронтова линия срещу малки атаки на руснаците в района на Бахмут. Но Бахмут е обкръжен, снабдяването с боеприпаси и храна е прекъснато, а руснаците чакат групировката да се предаде. Ако не – по всяка вероятност ще ги заличат.

Според британците активните боеве за Авдеевка продължават. Руснаците консолидират постигнатите в края на декември 2023 година успехи около Маринка, където напреднаха до западните покрайнини на града след девет години битки в района.

С подчертаните думи, „великото“ британско разузнаване се издъни. Спецоперацията/СВО/, която освен всичко друго, защитава населението на Донбас от украинските атаки, не е направила още две години. Тогава кой се е бил срещу населението в района, седем години преди СВО? Ясно кой нали?

„В Южна Украйна руските Въздушнодесантни сили вероятно са постигнали минимален напредък в нов опит да изместят украинското предмостие на източния бряг на Днепър близо до село Кринки“, добавят от военното ведомство в Лондон.

Според експерти, Русия още не е започнала настъпателни действия. В момента е в активна защита и превъоръжава армията с най нови оръжия. Подготвя се за конвенционален сблъсък с НАТО. А капитулацията на Киев е възможна след два – три месеца. Защото петстотин хиляди руснаци се обучават на полигоните и чакат Путин да даде заповед.

Но той няма за къде да бърза, а и заради мекото време терена е разкалян и няма как да пуснат в движение тежка техника, която да започне широкомащабно настъпление. Ще му дойде времето..

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *