Проф. Витанов: Руснаците са като валяк, украинските бригади свършват, а у нас се вихри кукленото шоу

Свят
Кратка информация за политиката и войната за 22 март 2024 г.
Тъй като ще имам доста работа в понеделник, тогава няма да има коментар. Следващият коментар ще бъде във вторник.
Да се върнем на наблюдаваните събития.
Оставям ви да се наслаждавате на политическия цирк и на кукленото шоу. Дебнат се. А външнополитическите фактори бият с чуковете по канчетата. А ние двамата (с Пеевски) седим и чакаме да почне голямото навеждане. Вчера ви говорих за знамето, на което пише “Навеждане или смърт”. Това са двете опции. И двете разбира се са мно-о-о-о-го неприятни. Но некадърността води до това – набутваш се в политическо положение, от което не може да се измъкнеш прав. Изходът е толкова тесен, че трябва да се навеждаш. Понеже си некадърен, нищо не правиш. Изходът са стеснява и трябва да лазиш на 4 крака. Пак нещо не правиш. Изходът се стеснява и трябва да се влачиш по корем. И накрая изходът се затваря и навеждането отпада като опция. Е, гледайте, етапите ви ги описах. Навеждане – краколазаз-коремолаз – смърт. Още сме на етап 1, скоро ще минем на етап 2. Кукленото шоу, дами и господа!
Караме нататък.
Едуард Лутвак (ден 10)
… В икономически изостанала среда не може да се получава дифузия на властта, характерна за развитите демократични общества. В такава среда съществува или твърдо централизирано управление или има такава степен на власт за отделните региони, което ги прави де факто независими държави …
…Може с увереност да се каже, че само благодарение на вмешателство на особени обстоятелства може реално да се предотврати успех на добре планиран преврат в икономически изостанали страни и само наличието на изключителни условия позволява извършването на държавен преврат в развита страна….
Да анализираме неуспешния опит за преврат у нас от гледната точка на горните думи на Лутвак. Ние не сме развита страна. Следователно, напълно са възможни цирковете, които се случват. Не сме и съвсем неразвита страна. При нас имаме някаква форма на централизирано управление, но то не е толкова централизирано, колкото в други страни (Русия например). Но, от гледна точка на думите на Лутвак, по-скоро сме неразвита страна, в която управлението и е по-скоро централизирано, отколкото децентрализирано.
Дали опитът за преврат у нас бе добре планиран? Отначало да. Както наблюдавахте, нещата тръгнаха по класическа траектория. Малка група хора беше вкарана в държавната административна машина. Много смешно беше как стана това – с писъци, рев и шкембеплющене по паветата. Правителството на Борисов беше свалено. Добре и това беше по учебника.
И стигаме до тратата фаза на преврата – използване на позициите в държавната бюрокрация за овладяване на цялата административна машина на държавата. И тук се появиха особените обстоятелства, които пратиха опита за преврат в небитието. Най-напред, тотална некадърност при овладяването на държавния апарат. Ако забелязахте, често не им си получаваше. И като не им си получаваше, опитваха с писъци, рев и шкембеплющене по паветата да се наложат. Сигнал за незрялост, не само към Витанов, но и към чичковците от хълма с козичките. Бог помага, ама в кошара не вкарва. Помогнаха им. С огромен външен натиск им беше дадена власт, въпреки, че не бяха първа политическа сила. И какво стана? Овладяха ли държавния апарат? Не. Сега извинявайте, ама каква друга дума освен некадърност да определя при положение, че са ти дали на тепсия правителство, в което само външния министър не си го избирал ти. И да не можеш да овладееш държавния апарат. Ами значи, тия министри грешно си ги подбрал и/или те за нищо не стават.
Така, държавният преврат не бе завършен и пропадна. Тръгна контрапреврат. Сега какво? Правим опити да задушим контрапреврата пак през чичковците от хълма с козичките. Ама то много явно става, пък и на тях почва да им писва да се занимават с чужди памперси. Остават два изхода – яко навеждане и клякане или отново връщане в изходно положение – пльос шкембето на павето, искаме властта! Да ама това е втори път изиграване на същия номер, а ситуацията вече е друга. Двама певачи яко се дерат начело на евроатлантическия хор, чичковците от хълма може временно да заложат на тях (забележете думата временно). Та така. Получава си се съвсем по Лутвак. Добре планиран опит за преврат, провален от особени обстоятелства – изключителната некадърност на осъществяващите го.
Нищо неочаквано за Витанов, който отдавна ви обръщаше внимание на некадърността и съвсем навреме, почна да ви запознава и с Лутвак, та сега да може да направи, кратък и ясен анализ, та да ви е ясна ситуацията.
А тя е проста. Тече контрапреврат. Чуковете на въшните фактори бият по българските политически канчета. Едните канчета трябва да се наведат и да клекнат. Иначе – избори, на които ще трябва да се правят крупни фаршификации. Само, че на чичковците от ЦРУ им е ясно, че едно нещо като се хързулне надолу по хълма, спиране има само с яки усилия. Много по-лесно е да приключиш проекта и да си направиш друг.
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там?
Президентските избори в Русия минаха, тараканенето на руската граница отслабва полека. Две украински бригади – на 2 метра под земята. Имал си бол бригади, опитал си (нали се сещате кого ви цитирам). Само дето тая работа не е така – няма бол бригади. Руснаците систематично разрушават украинската инфраструктура. На фронта покрай Авдеевка, отбаранителната линия Тоненкое-Орловка – Бердичи гръмна. Руснаците превзеха Тоненкое и Орловка. Нищо неочаквано, беше ви прогнозирано. Следва преместване на фронта на запад към следващата отбранителна линия покрай Курахово. Очаква се бавно нарастване на украинските дневни безвъзвратни загуби. Централизираното управление на украинската армия става все по-затруднено и затова загубите ще растат.
Винаги съм ви писал, че качеството е система от количества. Когато количествата преминат границите, в които съществува даденото качество, то се заменя с друго. Е, качеството наличие на способност на украинската армия да отбранява територията си скоро ще се промени, ако съответните количества не се стабилизират.
1. Трябва да бъда налята голяма военна помощ
2. Трябва да се налива още по-голяма невоенна помощ
3. Трябва да се налее пушечно месо, че украинското става все по-недостатъчно.
И тъй какво наблюдаваме? Опит за запазване на качеството. България може да гори, ама еди кой си е в Брюксел за да ….обсъжда помощта за Украйна. Тъй, де драги ми избирателю, Украйна е по-важна от твоите проблеми. Че това и направо ти се казва. Ще плащаш, къде ще ходиш. Гледай обаче да не вземат от твоето месо пушечно месо да пращат. За тая опасност, отдавна ви писах. Помните как юрдеците грачеха срещу мен, че съм плашил народа. И какво става сега? Днес Макрон, утре някой балкански макарон. А балкански макарони има доста и то такива, дето един държавен преврат не могат на правят като хората, дори и да си им набутал в ръцете изпълнителната власт. Ама умното си е умно, тъпото си е тъпо, а некадърното си е некадърно.
Толкоз за днес.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 605 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 708 дни. 23 месеца са 701 дни. 23 месеца валидна прогноза. 24 месеца са 731 дни. 24 месеца са и 2 години. Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 708 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знаете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 708 дни, тогава ще ги взема на сериозно.
За грипа – вълната си замина, съвсем според прогнозата. Няма нужда от по-нататъшни прогнози.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Автор проф. Николай Витанов, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *