Проф. Витанов: Стигнахме пика на коронавируса! Но ни чака нов, по-тежък сценарий!

България отблизо

Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб.

До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас. Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий, който предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво, съобщава bTV.

Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите.

От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи. Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. „Все още не сме, но на път сме да се разминем“, каза Витанов.

Причината – епидемията има помагачи – стотиците, които напуснаха София за великденските празници. „Това, което се очаква, е атака на епидемията в провинцията след около десетина дни, до две седмици и вече там е новата битка. Ако помагачите са успели добре да разнесат вируса по страната, като нищо може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът дойде, както беше предвидено. Въпросът е обаче как ще излезем сега от него“, посочи проф. Витанов. Здравните системи във Варненско и Бургаско до момента се справят добре, казват специалистите. Въпросът е как ще понесат предстоящия удар.

„Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на съвсем неблагоприятния вариант може да се очаква удвояване – т.е. 40 може да ни се видят малко“, каза математикът. Сред напусналите София със сигурност има заразени. Готвят се планове как ще се излиза от извънредното положение, но трябва да се изчака ефектът от Великденската екскурзия. „Ако последствията не са толкова големи, може и по-рано, обаче ако здравните системи там не издържат, може да се наложи удължаване на извънредното положение“, предупреди проф. Витанов.

А ние питаме Щаба.

Кой допусна излизането на софиянци?

Кой „отвори“ КПП-тата?

Защо буйстващите по морето не бяха върнати по къщите им, а ги оставиха четири дни?

Защо Борисов трети ден мълчи за голямото преселение и сам нарушава карантината?

Нарочно ли се случи всичко това, или държавата беше безсилна да го предотврати?

Или не искаше?

Кому е нужна още месеци карантина?

Отговорете си сами!

loading...

Tagged

1 thought on “Проф. Витанов: Стигнахме пика на коронавируса! Но ни чака нов, по-тежък сценарий!

  1. Аз лично смятам , че това с „изпускането“ на софиянци въпреки карантината и забраната , беше много хитър ход на Шибаняка. Идеална възможност да продължи извънредното положение и да обвинява народа за това. Запомнете ми думата , само след до десетина дни , Тиквата и Муфтаджийски ще обявят ръст на заболелите и продължаване на карантината и извънредните мерки. Ще бъде нещо от рода на : Виновнисте че излязохте въпреки забраната , заразихте половин България , ние мислехме да разхлабим мерките , а сега , ПО ВАША ВИНА , се налага да удължим извънредното положение. Шибаняка постъпи много тактически и премерено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *