Проф. Витанов: Украинският юруш се проваля, руското настъпление не спира

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 12 май. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

 

Кратка информация за политиката и войната за 12 май 2023 г.

Навън и днес си попревалява и е студено за сезона. Това добре пасва на обстановката както в политиката, така и във войната.

Вчера беше голям рев за думата кагемуша. Че това е положителен герой, юрдечета мои. Ама кой да чете и кой да гледа филма. Не всеки става за кагемуша. Кагемушата удържаше ситуацията години наред, преди да се появи дивакът с маршалския жезъл, който я съсипа тая ситуация за една битка. Дивакът с маршалския жезъл – гледайте го филма и си помислете не ви ли напомня той дивак на някои нашенски политици.

А кагемуша е точно определение. Оставен сам на себе си, кагемушата губи, защото не познава в тънкости политическите игри. Значи трябва някой отзад да му подсказва, за да свърши работа. Оттам и специалната дума за такива хора – кагемуша.

Една от целите на всеки кагемуша е да обърка противника. И този ефект го имаме тук. Писах ви – дали когемушата ще е успешна или не, зависи от даймио-господарката Корнелия Нинова. Какво е даймио-господар. Покрай другото, са били и шефове на кланове и са разполагали със собствена армия и те са били главните действащи лица в периода сенгоку, когато в Япония е имало 100-годишна гражданска война.

Я да видим. Има ли си Корнелия Нинова аналога на някогашните кланове? Има си – има си партия. А армия има ли си? Има си – може да е малка армията и от депутати, но те са тези, които могат да доведат гласовете за кагемушата до над 120. И тъй, пиша ви го пак – ключът за успеха на кагемушата е в даймио-господарката Корнелия Нинова.

Що се отнася до ПП/ДБ и Герб/СДС те са като Такеда и Уесуги, които са се млатили до несвяст 4 пъти при Каванакаджима. Свършило това, когато единият умрял. Е, ами ето, историята ни подсказва един възможен изход от този конфликт.

Сега за войната. Чакаме си юруша. А той продължава се бави. Въпреки, че разузнаването с бой се засилва. Тоест юруш ще има. Какво става при Бахмут? Там украинците хвърлиха в бой една от бригадите, която трябваше да нанася главния удар в тоя юруш. Кой знае какви успехи няма постигнати, дори и според украинските анализатори. Руското настъпление вътре в Бахмут не спира.

Това не може да се определи като масивен юруш, като се има наум че по линията Константинавка – Краматорск има над 20 украински бригади. Каквото виждаме засега е поредната утилизация на украинско пушечно месо. Юруш, по моите представи ще бъде, когато поне 10 бригади атакуват на малък участък от фронта. Описал съм ви вече тримесечен сценарий за този юруш с важен първи месец. Чакаме.

Та, докато чакаме юруша, правим анализи съгласно Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 12)

Даже и при най-благоприятни условия и при голямо морално и физическо превъзходство на силите на настъпващата ария, пише Клаузевиц, настъпващият никога не бива да изпуска от поглед възможността за крупен неуспех. Затова, той трябва да подготви места, на които да може да отстъпи със своята разбита армия. Това може да се крости или укрепени лагери.

Големите реки, пише Клаузевиц, са най-доброто средство за задържане за някое време на предследващия неприятел. За заемане на такива места, а също и на най-значителните градове трябва да бъдат оставени достатъчно количество войски в зависимост от опасността, свързана с действията на противника и с евентуалните въстания на населението.

Това е сухата теория за днес. Сега да я видим от гледната точка на войната. Украинците са в крайната фаза на подготовка на юруша. Съгласно Клаузевиц, трябва да имат наум, че това може да свърши като крупен неуспех.

Крупен неуспех ще бъде разбиването на отбранителната линия Константиновка – Краматорск и падането на Авдеевка. Тогава, съгласно Клаузевиц ще трябва да има украпване на големи градове за отбрана и използване на големи водни прегради. Тоест, тряба да имаме укрепени големи градове на запад от Покровск и ефективна отбранителна линия по Днепър, за да се спре (поне временно) руското настъпление след евентуален провал на юруша. Дали затова ще има достатъчно количество войски, е интересен въпрос.

Виждате, че Клаузевиц пише и за евентуални въстания. С две думи, готвениятголям юруш е изключително рискован ход. Юрушът все още не почва, както виждате, бригадите предназначени за него вече се хвърлят да крепят положението в месомелачките при Бахмут и Авдеевка. Писал съм ви, пиша го и пак- ако ще има юруш, добре еда почва веднага, преди руснаците да са го удавили в кръв. Гледаме.

Да спрем дотук. Поглеждаме към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. И днес няма-а-а. Кряканчо не може горкия анализи да прави. Кряканчо може величествено да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката. И толкоз. Никаква фантазия, никаква креативност. И днес вариации на тема – Витанов бил грозен и глупав. Аматьори-и-и-и, така не се прави. Ден след ден, десетки хиляди четат Витанов, а вие само подсмърчате из локвите. Но, толкова си можете. Аматьорикус Булгарикус Кряканикус. Крякащи български аматьори.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 132)

Караме нататък с управлението на политическия конфликт. Ами как се урегулира ефективно един конфликт? С принципни преговори и търпение, казват умните хора. Тоест, човек трябва да гледа интересите, а не позициите на конфликтуващите страни. На масата трябва да има взаимноизгодни варианти. Трябва да се направи разграничение между участниците в обсъжданията по регулацията и обсъжданите проблеми. Трябва да се търси взаимодействие. И накрая, в случай на необходимост, може да се търси и посредник.

Това е теорията. А какво става на практика при нас? Тъкмо обратното на това, което трябва да става. Не се гледат интересите, а позициите. Не-е-е-е, нас нищо не ни интересува, ний имаме такава и такава позиция – доста го чувахте, чувате го и сега.

Закон на Витанов: Позиция фес не клати – фесът се клати от интереса.

Има ли на масата взаимноизгодни варианти? Не се виждат. Дай да свалим Гешев – това взаимноизгоден вариант ли е? И как ще реши конфликта. Тъмна Индия има тук, дето има една приказка.

Има ли разграничение между участници и проблеми. Не. Участници в конфликта са класифицирани като проблеми. Е тогава, такова животно като разрешаване на конфликта няма – за да го разрешиш, трябва да премахнеш проблема. Да, де, ама така само задълбочаваш конфликта – тръгваш да изчегъртваш участника и стигаш дотам, той да стане по-силен от тебе и да почне да ти показва кагемуши.

Взаимодействие много няма. Виж, посредничество зад кулисите има. Може и да има начукване на канчета, кой да ви каже – те кравичките и козичките имат копитца, а копитцата им са достатъчно твърди да огънат някое канче.

Та така, както виждате, съвременната теория за урегулиране на конфликта все още няма почва у нас. Но виж, постигне ли се разбирателство между кагемушата и даймио-господарката, ще се появи и взаимодействие и ще се явят и другите елементи за урегулиране на конфликта. Гледаме.

Хайде стига за днес.

Следва малко социална динамика от книжката

ВИТАНОВ, СОЦИАЛНА ДИНАМИКА БЕЗ ФОРМУЛИ 2008 ГОДИНА (ден 4)

…. Сложните системи се образуват чрез агрегация на елементи посредством селективно захващане….

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано преди 15 години.

Ето ви пример. Трябва да направите правителство, соето си е доста сложна система. Как да го направите. Ами селективно захващане на елементи с цел агрегация. Демек, селективно захващане на политически партии с цел агрегация на повече от 120 гласа в парламента. Ами как става захващането и агрегацията? Аи през подсистемите текат най-различни потоци. Интереса на подсистемите е някои от тия потоци през тях да се увеличат.

Закон на Витанов за стимулиране на агрегацията: Интереса (от увеличаването на потоците през подсистемата) клати феса (стимулира агрегацията на подсистемите в сложна система).

Агрегацията става чрез селективно захващане. Демек, имаме филтрация – не всички подсистеми стават за агрегати на о-сложна система. Селективното захващане увеличава и специализацията – един контролира едни министерства, друг – други. И тай ситуацията върви от конфликт към стабилен актрактор или казано по народному – към редовно правителство.

Но – за атракторите – следващия път.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 295. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Още 5 дни и ще станат 10 месеца.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 399. 1 година и 34 дни – над 13 месеца значи Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност доста прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – има какво е изтощаване на конфликта?

Всички сте го наблюдавали това – конфликт, конфликт, ескалация, ескалация и хоп – идваме до едно състояние, дето имаме нито мир, нито война. Това е то изтощаването на конфликта. Пък дали след изтощаването идва разрешаване или ново разпалване – туй е друг въпрос. Нали знаете приказката

Луд не омалява. Пие вода и продължава.

Народния гений добре е описал изтощаването на конфликта – пие вода. И после какво прави – продължава. Разпалва отново конфликта, демек.

Изтощаването на конфликта все още не означава разрешаване на конфликта. Във фазата на изтощение конфликтуващите страни пият водица. И продължават. По нашите земи конфликтите обикновено се разрешават с млатене, докато единият клекне. Кой ще клекне, ще се види на общинските избори.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *