Проф. Вълчев каза докъде ни докара сглобката, а промените на Конституцията нарече…

България отблизо

„След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство“. 

Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш вицепремиер.

„Всеки разбра, че тези митични НПО–та не знаят какво трябва да се направи в българската Конституция и съдебна система, а това, което могат да направят, са бели. В момента сме в ситуация, в която не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство“, поясни той пред БНР.

 

Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки.

„Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. „домова книга“?

Може ли Народното събрание (НС) да гласува вот на недоверие на това правителство, което то само не е избрало?

Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоверие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава“, поясни Вълчев и допълни“

„Конституционният съд трябва да постанови своето решение по обжалваните промени.

Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. Конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща“.

Проф. Вълчев посъветва „всички да се въздържат от резки движения и говорене, защото в момента и правната ни система, и политическата са в специфично положение и много лесно нещата могат да се счупят„.

„Постът на външния министър за пореден път се оказва ябълка на раздора, „защото някой си мисли, че чрез външния министър ще може да покаже коленопреклонно поведение пред нашите партньори“, посочи той и допълни:

„Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или друг министър. Господин Борисов допусна грешка и наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че това е правителство на ГЕРБ.

Самата идея да има такова сложно съставяне на кабинет с такива неясни отговорности е лоша. Тя е и противоконституционно записана“.

„Предходното правителство докара България до това, че целият ѝ фискален резерв е в такъв размер, че при необходимост ще имаме пари едва за седмица или две„, подчерта бившият вицепремиер.

„Не говорим за фискален резерв, който може да бъде буфер на държавата. През последните години сме свидетели на неспиращ процес на временни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат.

Служебното правителство ще организира и проведе изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни и справедливи в онзи смисъл, в който всички бихме искали да бъдат“, каза още той.

Ние опорочихме идеята с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори ще бъдат заедно с вота за ЕП.

Европа вече не е център на света. ЕС трябва да види какъв ще бъде пътят, по който ще продължи да се развива.

Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат.

От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата, или ще тръгнем в коренно различна посока“, каза Вълчев.

„С удължаването на мандата на НС не се постигна нищо“, подчерта още той.

„Това са недомислени и лековати решения. Единствената им цел е да се покаже, че президентът няма да бъде господар на ситуацията.

Всичко се обърка. Не може да се правят дрехи за отделни хора.

Надявам се, че конституционните съдии ще вземат мерки поне най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна ревизия, да бъдат отстранени“, каза Вълчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *