Проф. Герджиков: Трябва да махнем служебното правителство и да се ваксинираме всички!

България отблизо

„Ваксиниран съм срещу коронавирус още от март. Направих всичко възможно всички университетски преподаватели и учители да се ваксинират. Правителството действа панически – не знам защо хората в правителството не се съветват с тези, които на своя гръб  усещат тежестта на мерките.

 

Това коментира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от коалицията ГЕРБ-СДС по БТВ.

Относно най-важните приоритети пред него, проф. Герджиков отговори така:

„Ние описахме нашите приоритети, във външно политическо отношение евро атлантическата ни ориентация няма алтернатива. Във вътрешно  – върховенството на правото, темата с енергетиката, пандемията, а поради това че президентът е главнокомандващ – боеспособността  на армията“.

„Президентът трябва незабавно да се захване с това което е най-важната му мисия, да олицетворява единството на нацията. Трябва да е надпартийна фигура, еднакво отдалечен от всички, така че партиите да могат да създадат правителство. Не става въпрос за формалните консултации, има начини президентът като фигура, избрана от всички, да обединява, а не да разединява“.

За ситуацията с К-19 и ваксините:

„През март завърших пълен цикъл на ваксинация. Направих всичко възможно университетските преподаватели да се ваксинират и призовавам всички българи да се ваксинират. В момента правителството действа панически, действията му не са част от обмислена стратегия. Идеята, че ако не въведем веднага зелен сертификат трябва да затворим всичко е несъстоятелна. Зеленият сертификат е чудесна идея, но трябва да се въведе в държава със 70- 80% ваксинирани. При нас ще бъде наказание а не превенция“- заяви проф. Герджиков относно ситуацията с К-19 у нас.

„Макар и късно, трябва да направим това което правителството прекъсна. Да продължим с положителната кампания за ваксините, не да стимулираме доверието със смарт часовници. Но преди да премахнем тези които създадоха проблема, тоест хората от служебното правителство, няма да помогне нищо. Науката и медицината казаха няколко погрешни неща преди 18 месеца, което накара хората да вярват, че няма нищо сигурно. Всичко това не означава, че науката не е права, трябва да се доверим на учените“.

„Разбира се че правителството трябва да поеме персонална отговорност, но проблема е че г-н Радев е в някаква шизофренна ситуация. Трябва да се разберем дали Радев има нещо общо с това правителство или не. Сега няма контрол, контролът е единствено на президента, и отговорността е негова“.

„Аз не мога да съставя нищо, правителството се съставя от партии. Президентът обаче е този който може да ги поведе към консенсус. Той не може с интриги да разделя обществото. Аз нямам проблем да работя с всички, протегнах ръка към всички български партии и граждани. Ще поискам най-напред подкрепата на десните и дясно-центристките партии. В българското общество има противопоставяне в резултат на противопоставянето в парламента. Това че политиците не намират консенсус, означава че, няма как да се намери обществен такъв“.

По отношение на кризата с цената на тока, проф Герджиков отговори:

„Не ме карайте да намирам изход от ситуация която някой друг е забъркал. Но разбира се, най-добре е да намерим решение на европейско ниво. Вярвам, че ако бъда избран няма да кажа, че България има проблем, а че Европа има проблем. Някой страни намалиха ДДС, в други страни ще има финансова компенсация за бизнеса. От 1 януари ще трябва да се помисли и за битовите потребители. Поредица от мерки са възможни, защо чак сега започваме да мислим за тях“.

„В дългосрочен план зеленият преход, няма алтернатива, всички искаме децата ни да растат здрави. Но без ТЕЦ Марица Изток, енергетиката ни е невъзможна. Могат да се развият ред неща, който да спасят зеления преход, едно от нещата е и развитието на ядрената енергетика, аз го поддържам, имаме два ядрени реактора на склад“.

„Толкова пъти сме посягали към месията, че е опасно да мислим за президентска република. Не бива страна като нашата с крехка демокрация, да се осланя на един човек, трябва да има разделение на властите“ – каза проф. Герджиков

„Бежанците са хора в беда и ние трябва да им помагаме, но не всеки мигрант е бежанец. Имаме проблем с мигрантския натиск, добри отношения със съседите и добро отношения с ЕС и НАТО, могат да помогнат. Ако смятаме че ЕС е взел лошо решение, ние трябва да участваме активно във взимането на решения“- отбеляза той.

По отношение на спора със Северна Македония, проф. Герджиков отговори:

„В България няма никакъв разнобой по тази тема, всички сме за изпълняване на договора за приятелство и добросъседство. За да споделиш европейските ценности, трябва да следваш този договор. Ако република Северна Македония, не спазва този договор, няма как да е част от Европейския Съюз“.

„Не е наша работа да караме Северна Македония да си изпълни договора, това е част от задълженията на европейските лидери. Става въпрос за спазване на човешките права. Ние не се борим за това да си поделим историята, борим се за това историята да не се преиначава. Ние трябва да можем да покажем нашата гледна точка на европейските лидери. Няма как да искаш да си европеец, без да покажеш че си такъв“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *