Проф. Огнян Кунчев тревожно: Трябва веднага пълен локдаун, ако искаме да се спасим като нация!

България отблизо
Локдаунът трябва да бъде въведен веднага. Стихията е срещу нас. За излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове.

Това каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

 

„Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни“, каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи. Погледнете – интензивните легла вече са пълни- 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба…Остават само стотина легла, над 6000 легла за Covid-19 са заети, а това е на ръба…

Вижте в Румъния какво става – и у нас е така, болниците са претъпкани – но телевизиите у нас си го спестяват това – хората над 60 години, които са най-уязвимите – те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?“, попита проф. Кунчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *