Проф. Динков: Русия и САЩ успокоиха света, но явно дружбата Москва – Пекин плаши атлантиците! И още какво подари Байдън на Путин!

България отблизо

Мисля, че имаше доста повишени очаквания от тази среща. Впечатли ме това, че все пак тя се случи.

 

Без съмнение САЩ и Русия играят особена роля в развитието на международните отношения, а състоянието на техните отношения е индикатор и за общото състояние на света.

Впечатли ме също и това, че за пореден път САЩ и Русия демонстрираха отговорност по отношение проблемите в света и както подобава намериха начин да го успокоят.

Това каза проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му, съперничеството между САЩ и Русия е неизбежно, но все пак двете страни показаха съзнание, че могат да съдействат за намаляване на рисковете пред международната сигурност.

„Мисля, че най-важният аспект е военно стратегически, що се отнася до отношенията между тези две супер ядрени държави. Те имат нужда от нови правила, които отразяват настъпилите промени в света“, допълни той.

Според проф. Динков двете страни от самото начало залагат на това да се срещнат, да се опознаят, да споделят вижданията си и всеки да направи преценка дали може да се довери на другия. Специалистът смята, че на срещата се е долавял позитивния тон и от двете страни и те вече се отнасят с по-голямо уважение един към друг.

Първата договореност е да се върнат посланиците на двете страни в своите посолства, тоест да се възстанови на най-високо равнище дипломатическия канал“, коментира той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата лидери са говорили и за недосегаемостта на част от критичната инфраструктура от хакерски атаки.

Проф. Динков смята, че САЩ демонстрира много сериозно отношение към глобалните проблеми. С тези жестове те се опитват до някаква степен да се отворят към Русия, а не да я смачкат.

„Мисля, че това се дължи на голямата загриженост на САЩ от възхода на Китай, смятам че те демонстрират тези усилия, за да не допуснат голямо сближаване, най-вече военно-политическо между Китай и Русия.“

По време на срещата Байдън е подарил на Путин тъмни пилотски очила. Проф. Динков коментира, че вероятно това е знак двамата да се насочат към една посока, да гледат през едни призми, едни очила.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *