Русия в недоумение: Ние смятаме България за приятелска страна, а тя…

Свят

Изгонването на пореден руски дипломат от България по обвинение в шпионаж предизвика много коментари в Руската федерация.

Още вчера от руското посолство в София определиха като неоснователно решението на българското министерство на външните работи да обяви за персона нон грата военния аташе у нас Василий Сазонович. От Съвета на Руската федерация обявиха, че могат да се  предприемат реципрочни мерки.

В Москва определиха действията на правителството на Борисов по следния начин:

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа във „Фейсбук“ председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачев. Той добави, че страната ни е „назначена от покровителите си в НАТО за рупор на тезата за руската заплаха“.

Председателят на комитета по международни отношения на държавната Дума Леонид Слуцкий пък коментира: „Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати, е част от цялостна американска кампания за дискредитиране на нашата страна.“

Колегата му Антон Морозов обеща ответни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. „Но, подобни действия винаги предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи той.

Според българската прокуратура, изгоненият Василий Сазонович събирал данни за американски военни у нас. Държавното обвинение обясни, че по сигнал на ДАНС в Специализирана прокуратура било образувано досъдебно производство за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава. Според разследващите, е осъществявана разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т. ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Само да допълним, че Русия няма нужда да пита някого за американските военни бази в България, понеже всичко се вижда на сателитните снимки от Космоса. Технологията открива вече и бункери, скрити дълбоко под земята. А както знаем, Русия има доста спътници в орбита. Така че приказките как някой руски дипломат бил слухтял за та научи нещо са пълни глупости.

Нещо повече. Русия е космическа сила още от времето на Съветския съюз. И още от тогава наблюдението е било осъществявано планомерно. И за да научат има ли ново движение в България, например, на тях им трябва само да сравнят старите и новите сателитни снимки.

А приказките на Захариева за някой, който шпионирал в България са смешни отвсякъде. Ето защо, тя побърза да се презастрахова като обясняваше, че отношенията между България и Руската федерация не са лоши.

Тя посочи още, че разследването на руския дипломат няма как да продължи, тъй като той се ползва с дипломатически имунитет.

Тоест, всичко, което правителството прави е пушилка, за да се омилостиви по някакъв начин големия отвъд океански „брат“. Само че май и на Борисов вече му светна:  От брадърите не можеш да очакваш нищо добро. Това е.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *