Проф. Дюлгерова: Русия действа напълно адекватно, сега от нас зависи нещата да се развият положително!

България отблизо

„Действието от страна на Русия е логично и напълно адекватно в контекста на дипломатическата практика. На всяко действие има противодействие. Ако нямаше реакция, щеше да остане голяма въпросителна“.

Това каза пред БНР експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова.

По-рано днес руското министерство на външните работи обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати като отговор на изгонването от България в края на септември на двама служители на руското търговско представителство в София.

По думите на проф. Дюлгерова, „с експулсирането на двама български дипломати се затваря случката българо-руско връщане на дипломати“.

„Затваряйки тази страница, надявам се да започнат нещата да се развиват положително,“ обясни тя.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ проф. Дюлгерова коментира конфликта в Нагорни Карабах:

„Този конфликт има спорадичен характер, той избухва, когато е необходимо за някоя външна сила. Необходимостта от раздвижване в посока на възстановяване на проблемни зони за сигурност в черноморския регион е традиционна през последните 10-12 години, когато има избори в САЩ… Не можем да си правим илюзии, че конфликтът ще бъде решен. Той не е и създаван, за да бъде решаван. Ще има паралелни процеси на засилваща се форма на дипломация и постоянен процес на нарушаване на примирието“.

Проф. Дюлгерова прогнозира, че след края на изборите в САЩ ще има намаляване на интензитета на военните действия в региона.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *