Проф. Евгений Дайнов: Управляващата върхушка е в паника от предстоящите разкрития на Божков!

България отблизо

Васил Божков не може да играе на терена на реалното правосъдие. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите му, според закона, даващият подкуп е също толкова подсъден, колкото и взимащият.

„Той е много тежко обиден и не търси правосъдие. Божков не публикува документи все още, защото знае, че и той ще получи присъда като даващ подкуп. Той иска да си отмъсти, като силно уязви управляващата върхушка в България, която се тресе всеки ден от скандали и влиза от скандал в скандал и от корупция в корупция. Очевидно Васил Божков е убеден, че в този момент може да й нанесе съкрушителен удар на чисто политическия терен – да я отслаби, да я обезкръви и да я изпрати в нокдаун“, обясни той.

Според проф. Евгений Дайнов управляващата върхушка усеща опасност от страна на Васил Божков. Закрилниците на ГЕРБ в пишещите среди са мобилизирани до откат, добави политологът. Божков или удря на сляпо, а може и да си е наел някой специалист, който да му каже как се водят медийните войни. Според проф. Дайнов целта на Божков е тотална дискредитация на Бойко Борисов и на най-приближените му, която да ги накара да бъдат в режим на постоянно отстъпление.

Ако в България имаше достатъчно силни демократични механизми, чрез които обществото да се защитава, отдавна щеше да има предсрочни избори, отбеляза още проф. Евгений Дайнов.

По думите му очевидно тези отслабени механизми са причина за голямата подкрепа към Божков във „Фейсбук“. Ако сработи хипотезата, че в момента властта изглежда все по-слаба и объркана, могат да се появят всякакви политически проекти, дори повече от 2-3, прогнозира политологът. Бойко Борисов направи груба грешка, че не свика избори миналата година и сега се влачи по корем, обобщи той.

Щом управляващите така се въртят в кръг, не се чувстват комфортно и започват да изпускат топката, каза още проф. Евгений Дайнов.

„Има някаква паника, не знам, защо е тази паника. Някъде в своите закачки Божков им е дал някакво послание, от което те са изпаднали в паника. Не знам той какво има още да разпространи, и второто неясно е, как ще реагира управляващата върхушка, която от завчера си гони опашката“, обясни той.

Проф. Евгений Дайнов коментира още, че в следващите дни ще стане ясно, дали политическата заявка на Божков има потенциал за развитие или ще остане просто анонс, пише в своя статия epicenter.bg.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *