Проф. Кантарджиев: Можем да поръчаме от руската ваксина, но има една пречка и тя не е ЕС!

България отблизо

Ваксините, които сме поръчали до момента, са достатъчни и са повече от това, от което имаме нужда. Това заяви за Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и шеф на НЦЗПБ. 

„Много опитни хора са в щаба по ваксинирането и създадоха доста добра логистика. На хора, които са отскоро в системата, мога да кажа, че всяка година милион ваксинации си правят личните лекари в нашата страна без репортажи. Всяко бебенце като се роди първата година 10 пъти го боцкаме, гледаме да намаляваме де“, каза още той.

„Вчера говорих с директора на изпълнителната агенция – доста сериозен млад човек. Говорихме до месец август да имаме 1.5 млн. ваксинирани в най-добрия сценарий. За пръв път бяхме изненадани от европейските регулатори – за по-кратки срокове минаха резултатите“, уточни проф. Кантарджиев.

Относно бързото ваксиниране в Израел той заяви: „Израел е много сериозна държава и страна, която в последните години е във война. Тя дава за сигурността си много. Бил съм там, знам как работи тяхната система“.

По думите му, тук се търси много това, което липсва, и даде пример с грипната ваксина: „Като я няма, много я търсят, а като я има…“.

„До средата на декември в САЩ, където няколко милиона са ваксинирани, страничните нежелани реакции от ваксината за К-19 е сравнима с бройката на алергични реакции при грипната ваксина. На 1 млн. ваксинирани 10 души правят реакции. При някои е задушаване, при други – обрив. Това е нещо нормално“, каза още той.

„Руската ваксина е поръчвана и в Латинска Америка. Като член на ЕС сме приели ваксините, поръчани от ЕК. Законово основание има и нашият регулаторен орган да поръча руската ваксина. За да се регистрира едно лекарство у нас обаче, производителят трябва да заяви желанието си и подаде документите си“, заяви проф. Кантарджиев.

„В момента интересът към руската ваксина е толкова голям, че Москва не може да даде на всички, а и нашият пазар е доста малък. Ето и Унгария не може да получи руска ваксина, защото в Русия не могат да произведат толкова голямо количество“, каза той.

Запитан кога ще дойде руската ваксина, той го обърна на шега: „Николаев, всяка година ме питаш на коя дата ще дойде грипът и в колко часа… На път е“.

Но има една възможност. Ако се свържем с нашите партньори от Русия и им осигурим тук в България база за производство на тяхната ваксина, вероятно ще я имаме много по-рано.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *