Проф. Касчиев каза какво е направил Асен Василев с парите от енергийния фонд

България отблизо

„За цената на електроенергията значи там разчетите, доколкото знам, са били в края на регулаторния период цена 250 лева на мегават час, а виждаме, че последните месеци цените стабилно се задържат по 150 лв. на мегават час.

Оттам приходите във фонда намаляват. Другият проблем е, че голяма част от средствата в този фонд, няколкостотин милиона, са иззети от финансовия министър за запушване на дупки в бюджета“, това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Георги Касчиев – експерт по ядрена енергетика.

 

Според него именно това остави ядрената енергетика без финансови защити.

„Имаме огромен проблем с неотработеното гориво. То все някъде трябва да го заровим, а за това нито се събират средства, както правят другите държави, нито има вече намерена площадка“, каза експертът по ядрена енергетика.

Припомняме, че преди ПП-ДБ и ГЕРБ да направят правителство и да се откажат от сътрудничество с Русия, Москва вземаше нашето отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“ и го пренасяше в нарочно подготвени хранилища в Сибир. Сега ние трябва да го съхраняваме на територията на нашата малка страна, само защото пепедебейците и гербаджиите решиха, без да питат народа, че нямало да си сътрудничим в ядрената енергетика с Русия, а със САЩ. И понеже САЩ нямат и намерение да вземат нашето отработено ядрено гориво, ние трябва да превърнем нашата малка и китна досега България в ядрено гробище.

Проф. Касчиев посочи, че за фонд „Сигурност на електроенергийната система“ има следните обстоятелства:

– той се захранва от финансите, които влизат от продажбите на въглеродните квоти

– намаляха продажбите, производството на електроенергия около 20%

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *