Проф. Коларова разкри пъклени планове на политиците за изборите. И разплиска тук там кофи със студена вода

България отблизо

Най-важно е да видим каква ще бъде структурата на представителството в следващото Народно събрание, което в момента все пак е твърде рано да прогнозираме, но ако се запази това категорично и радикално противопоставяне на блока, който се опитват да скрепят предизборно „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, шансовете да се състави правителство са доста малки. Това каза в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова.

По думите ѝ всички въпроси, свързани с избирателната активност, към момента са неуместни, тъй като все пак ни делят два месеца от предсрочните парламентарни избори.

 

„Така че на въпроса за избирателната активност ще трябва да отговаряме дори и последната седмица, защото е факт, че има значителна група избиратели, които не само решават за кого да гласуват в последния момент, но те и решават дали да гласуват или не в последния момент“, заяви проф. Коларова.

Според нея е ясно, че заявката на НДСВ е индикатор за спадащата подкрепа за новопоявилите се през 2021 г. партии и съответно НДСВ разчитат, че част от тези избиратели, които очевидно не искат да гласуват нито за ГЕРБ, нито за другия полюс, например БСП, както и за ДПС, ще се ориентират към тях.

„Но дали това ще се случи, не знам, защото е много трудно и е доста невероятно хора, които са гласували за нови партии, сега да гласуват за една партия, която всъщност от отдавна вече си е отишла от политическата сцена“, смята политологът.

Проф. Коларова коментира, че БСП успява да привлече обратно част от електората си, който беше отлят към „Възраждане“ и евентуално към ПП. „Дали това ще се случи, е рано да твърдим и да спекулираме, но така или иначе си мисля, че „Възраждане“ предизборно едва ли имат много бляскава перспектива“, посочи тя.

А що се отнася до „Има такъв народ“, политологът е на мнение, че в политиката късметът обикновено веднъж каца на рамото на такива формации. „С предишния референдум те определено задвижиха един механизъм, който им даде фундамент“, добави проф. Коларова и обясни, че сега мнозинството от техните избиратели гледат на ИТН като на интересна кауза, която обаче няма място в парламента.

„Защо няма място в парламента? Защото хората гласуват за парламент с желанието да бъдат управлявани, с желанието да се формира правителство, от сега е ясно, че ИТН няма с кого да формира правителство. Така, че от тази гледна точка те са аутсайдери и всички следващи избори ги правят все повече и повече аутсайдери“, отбеляза тя.

Политологът подчерта, че ИТН са имали някаква надежда, че с разобличаването на ПП ще получат бонус, но това обикновено не се случва, защото тогава, когато има конфликт между бивши коалиционни партньори, губят и двете страни. Тя е категорична, че колкото повече се доближаваме до местните избори, толкова по-малко вероятно е да се формира коалиция, например между ГЕРБ и БСП.

„Защото е ясно, че на местно ниво ГЕРБ и БСП са много силна конкуренция. Дори си мисля, че твърде малко вероятно е и при временно преходно правителство те да се договорят. Същото е, разбира се, и с ДПС. А що се отнася до ПП и ДБ, там ситуацията е ясно – те ще действат с оглед на местните избори, което означава, че няма да искат да правят коалиция с ГЕРБ“, коментира още политологът.

„За мен най-големият въпрос, когато мислим за резултатите, е свързан с това намерение те да направят коалиция, защото ако те направят коалиция и са първа политическа сила, е пределно ясно, че те няма да искат да направят кабинет. А ако като първа политическа сила не направят кабинет, ги чака съдбата на ИТН“, посочи проф. Коларова, като заяви, че ако не станат първа политическа сила, това ще бъде пагубно за ПП.

Според нея от стратегическа гледна точка щеше да бъде, ако ПП и ДБ се бяха обединили предизборно през есента на 2021 г. или през есента на 2022 г. Сега по думите ѝ ПП не просто ще загубят електорат, а вече са загубили и именно това е причината да се обединяват с ДБ. Едно подобно обединение в момента, коментира още политологът, е добро за ПП, но не и за ДБ.
ДБ ще понесе негативите на ПП.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *