Проф. Константинов с бомба: ПП-ДБ може да се разпаднат, ето колко партии ще са нужни за кабинет

България отблизо

Представители на ПП-ДБ може да има в евентуално бъдещо правителство в рамките на 50-то Народно събрание, само ако формацията се разпадне. Тогава ще е много по-лесно „Демократична България“ да сформира някаква управляваща коалиция с ГЕРБ-СДС.

Това обяви в интервю за БЛИЦ математикът и анализатор проф. Михаил Константинов. По думите му единствената изненада от изминалите избори е появата на хоризонта на седмата партия в парламента „Величие“.

 

При обработени близо 78% от протоколите ГЕРБ-СДС е първи с 24,08%, следват ДПС с 15,85%, ПП-ДБ с 14,99%, „Възраждане“ с 14,26%, „БСП за България“ с 6,93%, ИТН 6,21% и „Величие“ с 4,91%.

„Напълно очаквано разпределение на първите шест партии, никакви изненади. Единствената такава е седмата партия. Ниската избирателна активност е наказание за политиците. На хората им омръзна да слушат глупости и нападки. Само обвинения. Вие чухте ли някой да обяви какво ще направи за страната и да каже нещо положително?“, попита проф. Константинов.

„Дори ГЕРБ са назад с около 100 хил. гласа. Ще са с по-малко депутати в парламента. А ПП-ДБ са изгубили една трета от своите избиратели. Имаше няколко партии, на които кампанията им премина в нелош тон, но основните играчи разчитаха повече на ругатни срещу другия“, посочва още той.

Според професора, в момента е трудно да се сформира управление дори и от три формации, а вероятността да стане такова нещо ще зависи от четири.

„В този случай говорим за евентуална подкрепа от страна на „Демократична България“, ако се отделят от „Продължаваме промяната“. Тепърва ще преговарят партиите, но не очаквам да се получи някакъв консенсус между ПП и ГЕРБ“, посочи проф. Константинов.

„Още преди изборите имах очаквания да се намеси седма партия, да имаме седемпартиен парламент, но предположенията ми бяха измежду „Солидарна България“ и „Синя България“. Само по себе си появата на „Величие“ е изненада, но погледнато отстрани. Ако се замислим, те са различното, което хората търсят, за да избягат от едно и също управление.

Не ме учудва, че постигат този успех само с кампания в интернет. В момента интернет е всичко. Новото поколение живее в интернет. Младите хора стават и си лягат с интернет, не с телевизия. Доколкото знам, много млади хора, включително деца на мои познати са дали гласа си за „Величие“.

Те просто улучиха точката на говорене, което им донесе успех!“, каза още проф. Михаил Константинов.

Николай СПАСОВ, БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *