Външно пак се издъни: Наш дипломат събирал незаконна такса за…

България отблизо

„На 6 април в София получихме информация за самоволно поведение на консулът ни в Хага, който събирал незаконна такса „коронавирус“.

Слава Богу, гражданите, на които е събрана тази такса са само двама. Ние установихме връзка с тях“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Припомняме, че Захариева се изказа по повод скандала, че консулът ни в Хага – Свилен Илиев, е събирал такса „коронавирус“ от 5 евро за всички българи и от 10 евро за чужденци, посетили консулството.

„Това поведение е крайно незаконно и недопустимо, освен това е нарушил редица закони. На 7 април аз разбрах за това въз основа на доклад, който ми бе предоставен“, поясни още министър Захариева.

„Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул, но за първи път си позволява такова нещо. Граждани казаха, че и друг път са имали проблеми с отношението и работата на въпросния консул. Прекратихме предсрочно командировката му и наредихме веднага да бъде върнат в София, където ще му бъде образувано дисциплинарно производство.

Дано това не урони престижа на консулските служител на България в други страни“, каза още външният министър. „Обяснението му е, че искал да събира тази такса, за да осигури предпазни заграждания отвън пред консулската служба. Държа да отбележа, че консулската служба в Хага е ремонтирана през 2019 година. Посланикът ни там ни информира, че самият той вече бил наел такива прегради“, поясни още вицепремиерът, цитиран от информационна агенция Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *