Проф. Пламен Киров: От ПП не направиха крачка назад с оттеглянето на Минчев, а хитър ход, може да очакваме още две кандидатури

България отблизо
“Всичко може да се очаква от днешното заседание. От ”Продължаваме промяната” снощи не дадоха крачка назад, само оттеглиха кандидатурата си. Може да очакваме още две кандидатури. “Демократична България” и “Български възход” все още не излъчили кандидат”, заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той подчерта, че председателят е първи срещу равни, а функциите са му такива, че той трябва да е политически неутрален.

 

В Българския парламент в момента се въртят политически игри, които не просто демонстрират криза на доверието между партиите, но и управленска немощ, която ще носи бъдеща нестабилност в страната. Провалът с избора на шеф на парламента е много лош знак, посочи той пред bTV.

Той подчерта, че председателят е първи срещу равни, а функциите са му такива, че той трябва да е политически неутрален.

 

Киров каза, че може да се очаква да бъдат вкарани и други похвати с играта на кворум. “Нашата парламентарна практика и парламентарният правилник имат странно разбиране за това кой присъства и кой отсъства в залата. На следващо място този среден бутон на пултовете за гласуване “въздържал се”. От какво се въздържат”, попита той.

 

На вчерашното първо заседание на новия 48-ми парламент започна с прецедент, защото партиите не можаха да изберат председател на Народното събрание. На балотаж народните представители не успяха да решат кой да е първият сред равни – Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. В търсене на решение снощи от „Демократична България“ предложиха да има ротационно председателство. От ГЕРБ казаха, че са съгласни. По-късно обаче „Продължаваме промяната“ оттеглиха кандидатурата си. Така днес ще бъде направен нов опит за избор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *