Проф. Чалъков за COVID-19: Резултатът е най-плачевен в страните, в които се носят маски

България отблизо
Резултатът е най-плачевен в страните, в които се носят маски, в които има мерки“ – това каза професор Иван Чалъков по повод разпространението на коронавируса в предаването ”Студио Хъ” на 7/8 TV.
„Швеция едва не ги анатемосаме в началото – имат най-добри резултати. Мъдро. Но там като че ли тези процеси се управляваха от медицинската наука, а тук се управляват от директиви. Хора, които не са виждали болен, които на бюрото си имат само папки и монитор“, допълни той.

„Ако тръгнем по хода на самата епидемия в началото, десет дни преди да каже колко е страшно, генералът каза, че нямало нищо страшно… Десет дена след това той си смени мнението – не забравяйте. Тя е трагикомична тази история. За основен типичен симптом на клиничната картина на COVID-19 беше споменато чувството за чуждо тяло. По-голямо глупост моите студенти в четвърти курс не бяха чували. Много сме се смели – чувство за чуждо тяло. Оттам тръгнаха и едни такива еротични вицове. Това нещо отпадна”, каза професорът.

 

„На 10 октомври в Берлин се състоя един конгрес на Световния съюз на лекарите – лекари от цяла Европа и света. Изнесоха се данни, че от 84 до 92% пробите, полимеразната верижна реакция (PRC тест) са фалшиво положителни или фалшиво отрицателни“, каза още той.

 

Професор Чалъков беше категоричен, че диагноза може да се направи само след изследвания, но на само на тяхната база, а на базата на преценката на лекар или екип от лекари след преглед на живо.

 

„Никой не може да каже в момента, че клиничната картина на COVID-19 е различна от клиничната картина на обикновения грип. Въпреки че е приет за златен стандарт PCR-а – полимеразната верижна реакция, тя не е сто процента гаранция за доказване на този вирус“, каза професорът..

 

„Мерките, които в момента се взимат нямат нищо общо в медицината и с науката“, беше категоричен професорът и обясни за грешките при вземането на проба за PCR тест.

 

Професорът разказа за свой пациент с тежък случай на коронавирус, който дълго време е бил интубиран. „Седем PCR-а негативни и накрая диагнозата се поставя на базата на имуноглобулините, че го е прекарала, но PCR-ът беше негативен“, каза той.

 

„Моят призив към хората е да се успокоят. Не е страшно заболяването. Има го, никой не го отрича. Не искаме да се неглижира нищо, но хората трябва да се успокоят. Колкото повече капсулираме хора, толкова повече ги отдалечаваме от създаването на колективния имунитет, към който толкова много се стремим“, призова професора.

 

Той предупреди, че не бива да се бърза с ваксината, а да се следва стриктна процедура в противен случай рискуваме тези ваксини да се окажат негодни. „Тръмп казва утре нашата е готова, руснаците пък я направиха… Какво е това състезание“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *