Нинова гневно: Няма да подкрепяме античовешките решения на Борисов

България отблизо

Няма да влезем утре в парламента, тоест няма да има заседание, обяви пред медиите в централата на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика депутатите в последния ден на предизборната кампания извънредно по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС, за да се отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г.

„Няма да влезем, няма да направим кворума. Няма да сме златният пръст на Бойко Борисов за античовешките решения, които иска да взима“, категорична бе Нинова. Тя аргументира отказа на парламентарната си група така:

„Разбираме отговорността, която носим. Ако всички спазят обещанията си, нашите гласове биха направили кворум. Няма да го направим, защото не просто сме във ваканция или сме в предизборна кампания, а заради съществото на въпросите, които ще се решават. Принципно сме против. Смятаме, че изваждането на битовите потребители на свободния пазар ще доведе до това много хора и семейства да не могат да си плащат сметките. Всички решения, които касаят рафинерията в Бургас – от началото досега, са грешни и ще доведат до повишаване на цените на горивата.

Предупреждавахме многократно и за повишаване цент на газа следствие отново на грешните им решения. Виждате, че днес се иска с 20% увеличаване цената на синьото гориво и то преди началото на зимния сезон“. 

Вчера и от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „Възраждане“ заявиха, че няма да участват в извънредното заседание. Единствени от опозицията присъствие обявиха от парламентарната група на „Има такъв народ“.

ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН имат общо 116 депутати, което означава, че кворум няма да има. За да се открие пленарното заседание е необходимо броят присъстващи в залата да е повече е от половината от народните представители.

Нинова използва трибуната на медиите, за да призове „двама-трима души, те си знаят кои са“, да спрат да вербуват депутати от левицата за осигуряване на кворум за извънредното заседание.

„И още нещо. Ще кажа на двама-трима души, те си знаят кои са. Спрете да звъните на депутатите на БСП. Трябват ви 5 гласа и аз ви гарантирам, че от БСП няма да получите нито един“, отсече лидерът на БСП, без обаче да конкретизира кои са въпросните депутати.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *