Проф. Чорбанов: Унгария купи руската ваксина, значи можем и ние!

България отблизо

Фактът, че Унгария сключва договор с Русия за руската ваксина „Спутник V“, показва, че и ние бихме могли да го направим.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

 

По думите му, все още не може да се каже коя ваксина е най-добра и ефективна при масова имунизация, защото всички все още са експериментални и няма достатъчно информация.

„Най-вече страните от ЕС са избрали ваксините на Pfizer и Moderna, докато едно многомилиардно население като това на Индия, Китай и Латинска Америка, в момента закупува руската ваксина. В никакъв случай не може да се каже, че само страни от третия свят са се спрели на нея. От руската ваксина поръчват и Унгария и Израел.

Това, което чисто теоретично я различава от тази на AstraZeneca, е много малко. Оттук нататък вече тестовете, начина и условията на производство са тези, които могат да направят един продукт по-качествен или по-некачествен. Но все още ние нямаме безкрайно много информация доколко това ще бъде панацеята за справяне с тази пандемия“, обясни той.

Проф. Андрей Чорбанов каза още, че след втората имунизация би следвало ваксината да е протективна и да предпазва хората.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *