Путин уплаши всички западняци! Думите му ще отекват дълго по света!

Свят

Русия прекратява участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Strategic Arms Reduction Treaty – START). Това обяви руският президент Владимир Путин по време на речта си пред Федералното събрание. 

В същото време той подчерта, че Москва не се оттегля от договора.

Държавният глава припомни, че в началото на февруари НАТО изиска от Русия „да се върне към изпълнението“ на договора СТАРТ, включително и да му бъде предоставен достъп до съоръжения за ядрена отбрана.

„Ами дори не знам как да го нарека – това е някакъв театър на абсурда. Ние знаем, че Западът е пряко замесен в опитите на киевския режим да нанесе удари по нашите стратегически авиационни бази“, каза Путин. Той отбеляза, че безпилотните самолети, използвани за това, са „оборудвани и модернизирани със съдействието на специалисти от НАТО“.

„И сега искат да инспектират и нашите отбранителни съоръжения. В съвременните условия на днешната конфронтация това звучи като някаква глупост“, добави Путин.

„Ние да не сме идиоти и глупаци“, попита риторично Путин.

Той отбеляза, че с колективно изявление НАТО всъщност е подал заявка за присъединяване към Договора СТАРТ.

„Съгласни сме с това, моля. Нещо повече, смятаме, че такава формулировка на въпроса е отдавна закъсняла. В крайна сметка НАТО има няма само една ядрена сила – САЩ, а Великобритания и Франция също имат ядрени арсенали. Те се подобряват, развиват се. И те се насочват срещу нас, те са насочени и срещу Русия“, каза Путин.

Според президента, преди да се върне към обсъждането на СТАРТ, Русия трябва да разбере как да вземе предвид ядрените арсенали на Франция и Великобритания: „Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос трябва да разберем за какво претендират такива страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания. И как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. съвкупния ударен потенциал на Алианса“.

Той отбеляза, че „на Запад има съвсем не глупави хора“, които искат да нанесат стратегическо поражение на Русия и искат да посетят руските военни съоръжения за инспекция.

Вашингтон мисли за естествено изпитание на ядрено оръжие, такава информация вече има, каза президентът.

Според него Министерството на отбраната и Росатом трябва да са готови да тестват ядрени оръжия, ако САЩ го направят първи.

„Ако САЩ провеждат изпитания, ще го направим и ние“, каза още Путин. Освен това в Русия имат информация, че САЩ разработват нов вид ядрено оръжие.

Според руския президент САЩ и НАТО изрично заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия, а Западът е „пряко замесен“ в ударите по руски самолети.

В края на януари Държавният департамент на САЩ обвини Москва, че блокира инспекциите на САЩ по СТАРТ на нейни стратегически обекти. Според руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, за САЩ е странно да изискват от Русия да възобнови дейността си, когато Киев се опитва да нанесе удари по далечни авиационни цели с прякото военно-техническо и разузнавателно-информационно участие на Вашингтон.

СТАРТ е единственият руско-американски режим за контрол на ядрените оръжия. Валидността му изтича през 2026 г. Москва и Вашингтон започнаха да съгласуват параметрите на бъдещо споразумение за ограничаване на ядрените оръжия, но диалогът беше прекъснат след началото на войната в Украйна.

Източник Блиц.бг

Tagged

1 thought on “Путин уплаши всички западняци! Думите му ще отекват дълго по света!

  1. НЕ СЪМ ДИПЛОМАТ ! НО , ЗНАЯ …. “ В ЕДИН СПОР , ПЕЧЕЛИ ПО УМНИЯТ“ …ЗАЩОТО МОЖЕ ДА МИСЛИ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *