Първан Симеонов: Борисов ще се опита да направи кабинет, но протестът го дебне зад ъгъла

България отблизо

Показаха се чекмеджета, пълни с пачки и кюлчета. Но народът не реагира, както се очакваше.

Нима той видя нещо неочаквано? Естествено, че го възмутиха, но струва ми се, той не беше изненадан. Възмущението щеше да е много по-голямо, ако българинът беше усетил някой да взима неговите собствени пари. Такова нещо не се случи. Поне досега покрай коронакризата нямаше голям икономически трус. България някак криво – ляво минава между капките. И това минимализира този ефект.

А и струва ми се, българите отдавна са свикнали с идеята, че голямата власт и големите пари вървят заедно.

Това каза в свое интервю политологът Първан Симеонов.

 

 

В този момент, когато ни се показа кухнята на властта, едни скептични балканци, здраво стъпили на земята като нас, не се погнусиха много. Отпорът беше много голям и той се дължи на факта, че в момента в публичното пространство има една фигура, единствената с положителен рейтинг, и това е президентът Румен Радев, който легитимира този протест и тази фигура е може би единственото политическо място в страната, което не се е случило по сметката на ГЕРБ. Единственият сериозен електорален пробив в системата, конструирана от ГЕРБ. Това направи отпорът много голям, толкова голям, че имаше часове, когато Борисов наистина искаше да си тръгне. Но положението се удържа и както се вижда, това е било успешен ход.

Най-големият въпрос, който в момента седи пред самия Борисов е – ще понесе ли българският народ „още от същото“. Личното ми мнение е, че дори и да има признаци на прекомерна българска търпеливост, Борисов не би трябвало да си играе с нея. И за него самият е по-добре известно време да стои в доброволна карантина спрямо властта. Защото през 2013 г., когато Борисов спечели изборите, но остана извън властта, само година по-късно той беше отново повикан с фанфари. Но напоследък, гледайки социологическите изследвания, в ГЕРБ сигурно се чудят дали пък не трябва да се опитат да реализират мандат. И дали не е възможен „Борисов 4“.

Този въпрос стои пред всички, но да, факт е, че протестният потенциал в България е голям. Протестът дебне зад ъгъла, дори и в момента да се е прелял в не толкова шумни форми.

Tagged

1 thought on “Първан Симеонов: Борисов ще се опита да направи кабинет, но протестът го дебне зад ъгъла

  1. Ако този е независим социолог, необслужващ ГЕРБ, то аз ще започна да плета кошници на момента !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *